Henry Kissinger, în 2008 (© Flickr / World Economic Forum)

Fostul diplomat american Henry Kissinger a murit la vârsta de 100 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 noiembrie 2023

Fostul diplomat american Henry Kissinger a murit la domiciliul său din Kent, Connecticut. Figură marcantă a diplomației americane, om de stat, profesor și câștigător al premiului Nobel pentru pace Kissinger avea 100 de ani.

Henry Kissinger a fost considerat cel mai puternic secretar de stat de după cel de-al doilea război mondial, ambiția și abilitățile sale au fost fundamentale pentru deschiderea Statelor Unite către China, ieșirea din războiul din Vietnam și relansarea în relațiile cu Uniunea Sovietică, relatează Agerpres.

Kissinger s-a născut în sudul Germaniei în 1923, unde tatăl său era profesor. Familia sa a fugit din Germania nazistă în America în 1938. După ce a devenit cetățean american în 1943, Kissinger a servit în Divizia a 84-a din 1943 până în 1946.

Acesta a primit Steaua de Bronz pentru „serviciul merituos”. Kissinger a servit ulterior în Corpul de Contrainformații din Germania ocupată. A fost reservist al armatei americane până în 1959.

În 1969, președintele Nixon l-a numit consilier pentru securitate națională. Ulterior, a ocupat funcția de secretar de stat sub președinții Nixon și Ford, funcții în care Kissinger a jucat un rol central în deschiderea către China, negociind sfârșitul războiului de Yom Kippur în Orientul Mijlociu și ajutând la retragerea din Vietnam.

Kissinger a lucrat pentru a pune fosta Rhodesie pe calea către un guvern reprezentativ și a negociat acorduri cheie de control al armelor cu Uniunea Sovietică.

Foto sus: Henry Kissinger, în 2008 (© Flickr / World Economic Forum)