
Fosta unitate militară din Târgoviște unde au fost executați soții Ceaușescu a devenit muzeu
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat sâmbătă un simbol al istoriei militare românești, redat comunității printr-o impresionantă investiție în cultură și patrimoniu: Fosta Școală de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște, acum transformată în Muzeul Tradițiilor Militare.
„Cu o istorie care începe în 1907, această clădire a fost martora transformărilor unei epoci și a devenit, după 1989, un loc al memoriei naționale. Restaurarea ei nu este doar o acțiune de conservare, ci o recuperare a identității noastre colective”, a scris Natalia Intotero, pe pagina sa de Facebook.
Clădirea care a găzduit fosta Școală de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște a fost construită între anii 1907-1910. Școala de Ofițeri de Cavalerie a funcționat la Târgoviște între 1910 și 1948. După 1948 spațiul fostei Școli de Cavalerie va rămâne legat de activitatea militară, servind drept cazarmă mai multor unități militare. Destinul avea să îi rezerve un rol esențial în timpul evenimentelor din decembrie 1989, care au dus la sfârșitul regimului totalitar din România, aici fiind arestat, judecat, condamnat și executat liderul de stat comunist, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu.
Proiectul a fost realizat prin intermediul Programului RO-CULTURA și al Granturilor SEE, iar valoarea totală a proiectului a fost de peste 25 de milioane de lei, dintre care peste 8 milioane finanțare nerambursabilă prin RO-CULTURA, iar restul a fost asigurat de Consiliul Județean Dâmbovița.
Lucrările au inclus restaurarea fațadelor, consolidarea structurii, integrarea unui lift panoramic și modernizarea completă a instalațiilor. În cadrul proiectului au fost organizate 12 cafenele culturale, cu peste 650 de participanți, și a fost realizat un film de animație cu tema „Cavaleria română în istorie”.
Natalia Intotero susține că acest proiect face parte dintr-un efort amplu susținut de Ministerul Culturii și Granturile SEE, prin care au fost finanțate 8 obiective culturale emblematice: cel din Târgoviște, Timiș (Conacul Mocioni), Sibiu (Casa Artelor), Iași (BCU „Mihai Eminescu”), Hunedoara (Cetatea Sarmizegetusa Regia), Ploiești (Casa „Paul Constantinescu”), Reșița (Școala Pittner) și București (Teatrul Grivița 53).
Foto: Facebook / Natalia Intotero
Mai multe pentru tine...