Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (30) jpg

Forul lui Traian de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi restaurat

📁 Patrimoniu
🗓️ 14 iunie 2023

Forul lui Traian de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa din Hunedoara va fi restaurat. Este al doilea monument prețios al orașului antic din Țara Hațegului, care va fi restaurat în ultimii ani, după amfiteatrul roman.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa din Hunedoara a fost numită de unii istorici „mica Romă”, în timp ce alți oameni de știință au comparat-o în trecut cu orașul antic Pompeii, datorită numeroaselor monumente valoroase pe care le cuprinde.

Așezarea civilă antică din Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află pe lista indicativă a monumentelor din patrimoniul mondial cultural UNESCO, care cuprinde așezările romane de frontierele (Limesul) provinciei Dacia.

Cei care vizitează orașul antic întemeiat de Traian după cucerirea unor teritorii ale Daciei găsesc aici o mulțime de vestigii care, intercalate cu terenurile agricole, livezile și drumurile de pământ oferă senzația unei întoarceri în timp.

Din toamna anului 2022, Amfiteatrul roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa a intrat în șantier și este restaurat pe fonduri europene. Lucrările, estimate la 17 milioane de lei, vizează consolidarea și restaurarea monumentului, dar și amenajarea unei tribune metalice, care va putea găzdui spectatori la evenimentele care vor avea loc în Amfiteatrul roman.

Un alt monument valoros din „mica Romă” va fi și el reabilitat.

Forul lui Traian intră în șantier

Consiliul Județean Hunedoara a semnat contractul de proiectare și execuție pentru o serie de lucrări de conservare a monumentelor antice din Forul lui Traian.

Investiția finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență se ridică la aproximativ două milioane de euro și va trebui realizată în 28 de luni de la data semnării contractului.

Proiectul cuprinde lucrări de cercetare arheologică, inventariere, conservare, restaurare și reabilitare a ruinelor din Forul lui Traian.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guţă / Adevărul)
Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guţă / Adevărul)

„Vor fi restaurate fragmentele de zidărie ale zidului porticului (inclusiv fragmentele de trepte și cele două fragmente de coloane) și cele păstrate la nord de acesta (proportic), fragmentele păstrate ale fundațiilor celor două fântâni amplasate lateral propylonului, fragmentele de emplecton ale postamentelor coloanelor din dreapta ale propylonului, porțiunea păstrată a decumanusului și canalul de sub acesta, groma și treptele tetrapylonului. Vor fi reconstruite coloanele propylon; Proiectul mai propune amenajări exterioare, acoperiri, elemente prezentare și de accesibilizare; Realizarea unei aplicații prin care să se prezinte reconstituirea virtuală a forului”, se arată în documentația investiției.

Piața cu palate și monumente din Mica Romă

Forul lui Traian, sau „forum vetus“, era amplasat în centrul coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

„Construit iniţial din lemn, el a fost refăcut în piatră încă în timpul domniei lui Traian, dobândind un caracter monumental. Decoraţia sa exalta victoria recentă asupra dacilor. În faţa intrării se găsea altarul (groma), ridicat cu ocazia fondării coloniei şi întemeierii provinciei, întregul spaţiu căpătând astfel un statut sacru, încărcat cu o mare valoare simbolică”, informează Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guţă / Adevărul)
Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guţă / Adevărul)

La mijlocul secolului al doilea, piața centrală a coloniei de veterani a fost decorată cu elemente arhitectonice din marmură, adusă de la cariera de la Bucovă: un material mai casant și mai puțin rezistent față de marmura de la Ruschița descoperită mai târziu, impregnat cu firicele albastre.

Forul lui Traian din Sarmizegetusa ocupa circa un hectar și era înconjurat de o colonadă (porticus), fiind flancat de o mare sală pentru reuniuni și judecăţi (basilica).

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...