Faptele criminale ale Armatei Roşii „eliberatoare“: violuri, jafuri, devastări şi sfidarea autorităţilor  Studiu de caz: Vrancea jpeg

Faptele criminale ale Armatei Roşii „eliberatoare“: violuri, jafuri, devastări şi sfidarea autorităţilor. Studiu de caz: Vrancea

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Borcea Stefan
🗓️ 26 august 2015

Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, la 23 august 1944, prin acceptarea de către România a armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, a deschis ocazia unor abuzuri de neimaginat ale aşa zisei Armate Roşii "eliberatoare".

În doar două zile de la momentul istoric 23 august, trupele sovietice au şi ajuns în Vrancea, unde s-au comportat ca şi cum s-ar fi aflat pe un teritoriu inamic.

În arhivele vrâncene se află numeroase mărturii ale prezenţei nefaste a ostaşilor Armatei Roşii în Vrancea, care s-au dedat la abuzuri fără margini pe care cei mai în vârstă şi le aduc aminte şi astăzi cu groază. Istoricii focşăneni Ramona Miron şi Horia Dumitrescu au cercetat arhivele vremii şi au reuşit să surprindă date relevante despre ororile comise de sovietici în timpul ocupaţiei lor.

Primele probleme au fost semnalate de Primăria din Adjud, care anunţa într-un memoriu către Prefectură că pe 25 august, dimineaţa, oraşul era deja ocupat de Armata Roşie. 80% din populaţie era deja evacuată, la fel şi autorităţile, iar acest lucru a atras după sine devastarea locuinţelor, a magazinelor, dar şi depozitelor armatei.

Chiar şi instituţiile de ocrotire pentru copii au devenit ţinta vandalismului soldaţilor ruşi.

image

În Focşani, Şcoala Normală, Orfelinatul, , Principesa Elisabeta" şi Institutul de Surdo-Muţi, informau Prefectura prin Raportul nr. 6/22 septembrie 1944 că "localul nostru fiind la marginea oraşului trupele sovietice poposesc aici şi adesea intră în local sau curte, jefuiesc, strică, sparg ce întâlnesc şi pleacă luând cu ei bunuri de care au nevoie:3 camioane cu lemne, se urcă la etaj, scot ferestrele cu geamuri fi de acolo le aruncă jos în maşină, încarcă cu braţele arhiva, cărţile, rup robinetele ciuşmelelor inundând localul”, se arată în informarea către Prefectură.

Vandali la drumul mare

Tot cam în aceeaşi perioadă, pensionarul Dimitrie Budală, din Focşani, se adresa cu o plângere la Prefectura Vrancea în care reclama că a fost jefuit de armatele ruseşti, care i-au spart casa şi au furat toată agoniseala sa de-o viaţă:îmbrăcăminte, încălţăminte, bijuterii, obiecte de toaletă, aşternuturi, dar şi o mare sumă de bani, pusă bine pentru înmormântare, lăsându-i pe el şi pe soţia sa complet săraci, după cum s-a exprimat focşăneanul în scrisoare.

Mare lucru autorităţile vrâncene nu puteau să facă decât să se adreseze Comandamentului Sovietic din Focşani, cu cercetarea cazurilor mai grave. Cum a fost spre exemplu incidentul din comuna Floreşti, unde  mai multe grupuri răzleţe de soldaţi ruşi au mers să jefuiască oameni, s-au îmbătat şi au împuşcat o femeie şi un bărbat.

De furia soldaţilor sovietici nu au scăpat nici aşezămintele de cult, una dintre bisericile din Focşani care a avut de suferit fiind Biserica Donie, monument istoric, unde ruşii au profanat icoane, au spart geamuri, altarul rămânând neatins întrucât vandalii s-au lovit de gratiile groase. În procesul de evaluare a pagubelor, întocmit de un poliţist şi de preotul paroh Cosma, erau notate următoarele.

"Poarta de la intrarea principală distrusă, la Pridvor, 2 geamuri mari sparte, un Iconostas de stejar stricat, 1 masă stricată, icoane de pe pereţi date jos şi profanate, 4 ochiuri de geam dimensiunea 35/35 sparte, dintre care unul spart cu pistolul. La Altar, un ochi de geam mare spart complet, iar pe jos a găsit beţe cu vată la capăt asemănătoare tampoanelor de pus ventuze şi care denotă că soldaţii ruşi au avut intenţia să intre şi in altar, dar nu le-au reuşit acest plan, întrucât fereastra are gratii groase. În locuinţa paraclisierului, s-au găsit stricate o masă rotundă şi 3 scaune, pe care le-au stricat soldaţii ruşi după ce au mâncat".

Prada preferată:băutură şi femei

Când spunem că Armata Roşie s-a comportat pe teritoriul României ca armată de ocupaţie nu greşim cu nimic. Aşa regăsim la Adjud în octombrie 1944 un ordin al Comandamentului Sovietic prin care erau luate femei şi fete la lucru în Gara Adjud şi la spitalul de răniţi.

Continuarea pe adevarul.ro