Donald Trump, omagiu pentru un student american mort în urma unei vizite în Coreea de Nord: «Fără el, nu s ar fi întâmplat asta» jpeg

Donald Trump, omagiu pentru un student american mort în urma unei vizite în Coreea de Nord: «Fără el, nu s-ar fi întâmplat asta»

📁 Istorie recentă
Autor: R.D.
🗓️ 12 iunie 2018

Liderul de la Casa Albă a mai menţionat în conferinţa de presă de după summit că un factor determinant în apropierea dintre SUA şi Coreea de Nord l-a reprezentat cazul lui Otto Warmbier, studentul american care a murit anul trecut, la scurt timp după eliberarea sa de către Phenian, după 18 luni petrecute în detenţie.  

"Fără Otto, nu s-ar fi întâmplat asta", a spus Trump. "Foarte mulţi au început să urmărească ce se întâmplă. Otto este cineva care nu a murit degeaba".  

Studentul american Otto Warmbier a fost încarcerat la Phenian în ianuarie 2016. Studentul, originar din Cincinnati, a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată de către Curtea Supremă nord-coreeană, după ce a mărturisit că a furat un afiş cu un slogan politic dintr-un hotel de la Phenian în care era cazat. El a fost eliberat din motive medicale în iunie 2017, după un an şi jumătate de detenţie, a sosit acasă grav bolnav, în comă, şi a murit câteva zile mai târziu.

Părinţii tânărului i-au acuzat pe nord-coreeni că l-au ”torturat în mod sistematic” pe fiul lor. ”Otto a fost torturat în mod sistematic şi rănit în mod intenţionat de Kim Jong-un şi de regimul lui. Nu a fost niciun accident”, a acuzat Fred Warmbier, tatăl tânărului. 

Phenianul a negat întotdeauna că i-a aplicat rele tratamente lui Warmbier. Nord-coreenii susţin că tânărul s-a îmbolnăvit de botulism pe când se afla în închisoare, însă medici americani nu au găsit vreo urmă a bolii