Calendar 17 noiembrie: 1985 - Disidentul anticomunist Gheorghe Ursu a fost ucis prin tortură în arestul Securităţii
9 - S-a născut împăratul roman Vespasian (d. 79).
284 - Dioclețian a fost proclamat împărat de soldații săi.
1558 - A murit regina Maria I a Angliei, urmată la tron de Elisabeta I.
1869 - A fost inaugurat Canalul Suez, după 10 ani de construcție, cale navigabilă ce traversează istmul Suez, unind Marea Mediterană cu Marea Roșie.
1887 - S-a născut mareșalul britanic Bernard Law Montgomery (d. 1876).
1888 - A murit scriitoarea Dora D'Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica), nepoată a lui Grigore al IV-lea Ghica (1822-1829), cel dintâi domn pământean al Ţării Românești după un secol de domnii fanariote (n. 1828).
1906 - S-a născut întreprinzătorul japonez Soichiro Honda, fondatorul companiei care îi poartă numele (d. 1991).
1922 - Fostul sultan otoman Mehmed al VI-lea a plecat în exil în Italia.
1933 - Statele Unite au recunoscut Uniunea Sovietică.
1942 - S-a născut regizorul american de film Martin Scorsese.
1973 - Revolta studenţilor din Grecia împotriva regimului militar a fost înăbuşită de forţele de ordine.
1985 - Disidentul anticomunist Gheorghe Ursu a fost ucis prin tortură în arestul Securităţii.
Supliciul lui Gheorghe Ursu a început în decembrie 1984, când a fost denunţat de mai mulţi colegi de serviciu, care voiau să intre în graţiile Securităţii.
„La data de 22.12.1984 prin «nota de semnalare în cadrul S.I» nr. 865 din 22.12.1984 a fost transmisă informaţia că o lucrătoare din cadrul Institutului pentru Sistematizare Locuinţe şi Gospodărire Comunală, desenatoarea Croitoru Pârguţa, «împreună cu colegi de serviciu Petre Elena, Şerban Liviu, Mihai Viginia, Stănciulescu Maria, Bobei Remus, au observat că şeful de colectiv, numitul Ursu Gheorghe, aproape zilnic, făcea însemnări într-un registru cu coperţi cartonate, pe care îl ţinea în sertarul biroului său, printre dosare. În una din zile, în lipsa acestuia, subalternii i-au luat registrul, curioşi, să vadă ce conţine şi au constatat următoarele: majoritatea însemnărilor se refereau la viaţa sa intimă, precum şi la caracterizarea membrilor colectivului pe care îl conduce, caracterizări calomnioase. La mijlocul registrului au găsit mai multe pagini în care numitul Ursu Gheorghe Emil avea făcute însemnări calomnioase la adresa conducătorului partidului şi statului nostru”, se arăta dosarul întocmit de Securitate pe numele lui Gheorghe Ursu.
Ulterior, s-a aflat că disidentul era vizat şi de alţi informatori, la ordinul ofiţerul de obiectiv aparţinând de Direcţia a II-a a Departamentului Securităţii Statului. La 17 noiembrie 1985, disidentul a murit în chinuri groaznice în arestul Rahova al Miliţiei Capitalei. Cei care l-au ucis în bătaie au fost ofiţeri de Securitate, dar şi colegi de celulă, care au acţionat la ordinul primilor.
1989 - Manifestațiile anticomuniste ale studenților din Praga au marcat începutul Revoluției de catifea.