Declara╚Ťia comun─â a partidelor maghiare din Rom├ónia pentru autonomie ÔÇô r─âzboiul hibrid al Ungariei la adresa Rom├óniei continu─â    jpeg

Declara╚Ťia comun─â a partidelor maghiare din Rom├ónia pentru autonomie ÔÇô r─âzboiul hibrid al Ungariei la adresa Rom├óniei continu─â...

­čôü Istorie recent─â
Autor: Ionel Grigorescu

├Änc─â de ├«nceput trebuie amintita o informa╚Ťie halucinant─â, care p├ón─â acum nu a intrat ├«n aten╚Ťia opiniei publice din Rom├ónia. Guvernul Ungariei, stat aliat NATO ╚Öi membru UE, are, de c├ó╚Ťiva ani, un ├«nalt reprezentant pentru autonomia teritorial─â a minorit─â╚Ťii maghiare, func╚Ťie ocupat─â de Katalin Szili, un cunoscut om politic ungar, fost pre╚Öedinte al Parlamentului ungar. 

├Än zilele dintre Cr─âciun ╚Öi Anul Nou scriam un articol referitor la depunerea Statutului de autonomie al ╚Ťinutului secuiesc de c─âtre UDMR la Camera Deputa╚Ťilor. Nu eram convins atunci c─â ini╚Ťiativa reprezint─â o simpl─â miz─â electoral─â pentru UDMR ╚Öi autorit─â╚Ťile de la Budapesta sau gestul ├«n sine semnifica existen╚Ťa unui element din r─âzboiul hibrid pe care Ungaria ├«l practic─â de ceva timp la adresa Rom├óniei.

Vezi si Statutul de autonomie secuiesc

 Iat─â c─â nu au trecut mai mult de c├óteva zile ╚Öi ieri liderii UDMR, Partidului Popular Maghiar din Transilvania ╚Öi Partidului Civic Maghiar au semnat, ├«n 8 ianuarie a.c., ├«n municipiul Cluj-Napoca, principiile unei declara╚Ťii comune pentru autonomie, care statueaz─â autonomia teritorial─â, al─âturi de cea personal─â ╚Öi cultural─â ├«ntre priorit─â╚Ťile celor trei partide politice maghiare din Transilvania.

Gestul, profund anticonstitu╚Ťional, vine practic ├«n debutul anului ├«n care Rom├ónia celebreaz─â Centenarul Marii Uniri ╚Öi demonstreaz─â c─â Budapesta, prin organiza╚Ťiile maghiare pe care le controleaz─â, va ac╚Ťiona mai incisiv ca niciodat─â ├«mpotriva Rom├óniei ╚Öi va continua s─â ├«ncerce discreditarea Centenarului.

De╚Öi ├«n cadrul conferin╚Ťei de pres─â de la Cluj-Napoca, at├ót Kelemen Hunor c├ót ╚Öi Szilagyi Zsolt (PPMT) ╚Öi Biro Zsolt (PCM) au negat c─â ini╚Ťiativa apar╚Ťine Ungariei, realitatea faptelor este cu totul alta.

Practic, declara╚Ťia comun─â pentru autonomie semnat─â de liderii celor trei organiza╚Ťii reprezentative maghiare este emana╚Ťia doamnei Katalin Szili., a carei sarcin─â principal─â ├«n guvernul iliberal de la Budapesta este de a ÔÇ×armonizaÔÇŁ diferitele concepte de autonomie teritorial─â (a╚Öa cum este prezentat─â pe site-ul oficial al guvernului Ungariei), toate desenate pe grani╚Ťe etnice, ╚Öi a coordona procesul autonomist din ╚Ť─ârile limitrofe Ungariei, ╚Ť─âri ├«ntre care reg─âsim 2 state membre NATO ÔÇô Rom├ónia ╚Öi Slovacia ╚Öi un stat ÔÇô Ucraina care se confrunt─â cu un r─âzboi separatist girat de Moscova ╚Öi a c─ârei statalitate este subminat─â constant de Budapesta, de╚Öi at├ót NATO, c├ót ╚Öi UE duc o politica protectiv─â fa╚Ť─â de Kiev.

De╚Öi autonomia teritorial─â este un concept profund anticonstitu╚Ťional ╚Öi un subiect constant de provoc─âri ╚Öi tensiuni care servesc perfect intereselor Federatiei Ruse, nici Washington ╚Öi nici Bruxelles nu au reac╚Ťionat p├ón─â acum fa╚Ť─â de aceast─â decizie a guvernului condus de pro-rusul Viktor Orban, de a desemna un ├«nalt oficial s─â gestioneze problematica autonomiei, oficial care, ├«n ultimii ani, a ac╚Ťionat constant pentru ca liderii politici maghiari din Rom├ónia s─â ajung─â la o ├«n╚Ťelegere comun─â ├«n privin╚Ťa conceptului autonomist.

Pentru detalii aici 

Cu alte cuvinte, ca de obicei, ini╚Ťiativa UDMR, PPMT ╚Öi a PCM nu survine unei emana╚Ťii a membrilor minorit─â╚Ťii maghiare care ar resim╚Ťi nevoia stringent─â de autonomie (potrivit unor evalu─âri din trecut ale forma╚Ťiunilor maghiare, autonomia nu se afl─â, c├ótu╚Öi de pu╚Ťin, printre preocup─ârile maghiarului de r├ónd, acesta fiind interesat, mai degrab─â, de cre╚Öterea real─â a salariilor, respectiv de un sistem educa╚Ťional ╚Öi medical mai performant).

Din p─âcate, Kelemen Hunor face, din nou, jocurile perfide ale Budapestei ╚Öi accept─â s─â dea m├óna, pentru a c├óta oar─â, cu acele entit─â╚Ťi maghiare considerate ca av├ónd viziuni radicale, ╚Öi s─â semneze o declara╚Ťie de inten╚Ťie care de╚Öi nu are valoare juridic─â real─â, cu siguran╚Ť─â pune paie pe foc ├«n disputa rom├óno-ungar─â. Nu este ├«nt├ómpl─âtor c─â semnarea declara╚Ťiei vine la c├óteva zile dup─â ce Budapesta a alocat 100 milioane de euro pentru organiza╚Ťiile ╚Öi bisericile maghiare din Rom├ónia, cel mai probabil pentru a-╚Öi securiza voturile la alegerile generale din aprilie 2018.

Ne ├«ntreb─âm, ca ╚Öi ├«n articolul precedent, care este ra╚Ťiunea pentru care Kelemen Hunor a dat din nou curs unei solicit─âri a Budapestei, evit├ónd totodat─â s─â recunoasc─â o realitatea indubitabil─â. M─â ├«ntreb ce credibilitate mai are acest personaj chiar ├«n r├óndul cet─â╚Ťenilor one╚Öti de etnie maghiar─â, c├ónd v─âd gesturile sale publice, dar ├«n egal─â m─âsur─â, nimeni nu cunoa╚Öte destina╚Ťia real─â a milioanelor de euro pe care UDMR ╚Öi celelalte organiza╚Ťii maghiare le primesc de la Budapesta.

Nu ╚Ötiu ce atribu╚Ťii au serviciile de informa╚Ťii din Rom├ónia, Slovacia, Serbia sau Ucraina dar o persoan─â care reprezint─â o asemenea func╚Ťie ╚Öi rol ar trebui s─â fie evident indezirabil─â, pentru provoc─ârile grosolane pe care le gireaz─â ╚Öi care pot arunca ├«n aer stabilitatea acestei p─âr╚Ťi a Europei, sub ochii nep─âs─âtori sau dezinforma╚Ťi ai partenerilor strategici euro-atlantici.

Dar cine este acest personaj? Conform Wikipedia, cea mai ├«nalt─â func╚Ťie de╚Ťinut─â de Szili Katalin ├«n legislativul ungar a fost cea de pre╚Öedinte al Parlamentului (2002-2009), acesta fiind aleas─â pe listele Partidului Socialist Ungar.

Szili Katalin jpg jpeg

Interesant este faptul c─â func╚Ťia de pre╚Öedinte al legislativului ungar este destinat─â unor persoane controversate, care prin activit─â╚Ťile lor, produc daune intereselor Rom├óniei ╚Öi genereaz─â tensiuni ├«ntre dou─â state aliate.

Este suficient s─â ne g├óndim c─â actualul pre╚Öedinte al Parlamentului Ungariei, cel care i-a succedat practic lui Szili Katalin, nu este altcineva dec├ót Kover Laszlo, fost coordonator al structurilor de informa╚Ťii ungare ╚Öi principalul artizan al tentativelor de re├«nhumare, pe teritoriul Rom├óniei, a r─âm─â╚Öi╚Ťelor scriitorului fascist ╚Öi antisemit Nyiro Jozsef, aspect ce a generat importantul conflict diplomatic rom├óno-ungar la nivelul anului 2012.

Ne ├«ntreb─âm oare care sunt motivele pentru care Viktor Orban, un politician de dreapta convins, a apelat la serviciile lui Szili Katalin, de orientare socialist─â, pentru a gestiona problemele de autonomie ale organiza╚Ťiilor maghiare din afara grani╚Ťelor, ├«ntr-un cadru organizat, ca emisar al Executivului de la Budapesta.... Un posibil r─âspuns ar fi acela c─â doamna Szili Katalin ╚Öi-a ├«nfiin╚Ťat propriul partid la alegerile din Ungaria din anul 2010 (Alian╚Ťa pentru viitor) care nu a f─âcut altceva dec├ót s─â fragmenteze ╚Öi mai mult st├ónga ungar─â care a avut un e╚Öec r─âsun─âtor la scrutinul general din aprilie 2010. De asemenea, Szili Katalin a coordonat, din pozi╚Ťia de pre╚Öedinte al Parlamentului Ungariei, Forumul pentru Minoritatea Maghiar─â din Bazinul Carpatic, entitate care reune╚Öte principalii reprezentan╚Ťi maghiari din administra╚Ťie care activeaz─â ├«n ╚Ť─ârile din jurul Ungariei.

├Än ceea ce prive╚Öte r─âspunsul la ├«ntrebarea dac─â aceast─â declara╚Ťie pentru autonomie a UDMR, PPMT ╚Öi PCM reprezint─â un nou element de r─âzboi hibrid sau o simpl─â specula╚Ťie electoral─â ce serve╚Öte, cu deosebire, intereselor ungare, tind s─â cred c─â prima variant─â devine din ce ├«n ce mai plauzibil─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care nu au trecut dec├ót opt zile din anul Centenarului iar Ungaria, prin instrumentul partidelor politice maghiare din ╚Ťara noastr─â, a ╚Öi ini╚Ťiat o ac╚Ťiune deloc prietenoas─â la adresa Rom├óniei. Care va fi oare continuarea ╚Öi p├ón─â unde va merge toleran╚Ť─â cancelariilor occidentale fa╚Ť─â de derapajele din ce ├«n ce mai grave ale Budapestei?