De ce s-a opus Angela Merkel intrării accelerate a Ucrainei în NATO în 2008?
Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, discutând marți cu reporterii la Berlin, și-a amintit de summitul NATO de la București din 2008, la care s-a opus aderării accelerate a Ucrainei la alianță.
Angela Merkel s-a declarat convinsă că orice plan de a face din Ucraina un candidat la aderarea la NATO în timpul mandatului său ar fi fost echivalent cu o declarație de război, din perspectiva lui Putin. Ucraina era atunci „o altă țară, puternic divizată în domeniul politicii interne”, potrivit fostului cancelar al Germaniei.
Acesta a fost primul ei contact cu presa de la plecarea din funcție. Ea a vorbit anterior despre situația din Ucraina. Pe 1 iunie, fostul șef al guvernului a ținut un discurs la un eveniment al Asociației Sindicatelor Germane (DGB), abordând în premieră public conflictul din Ucraina, dar evenimentul nu a fost televizat.
Potrivit lui Merkel, „Ucraina era atunci [în 2008] o țară diferită, era foarte divizată în domeniul politicii interne”. În plus, Merkel a sugerat că Rusia ar fi interveni atunci dacă ar fi existat intrarea accelerată și „nu ar fi fost bine”.
Fostul cancelar a remarcat și acțiunile actualului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, în lupta împotriva corupției.
„Dar atunci Ucraina era o țară cu o mare influență a oligarhilor”, a spus Merkel.
Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că nu există nicio justificare pentru „disprețul brutal” al Rusiei față de dreptul internațional atunci când a lansat invazia în Ucraina, transmite CNN.
„Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greșeală din partea Rusiei și o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internațional și a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa”, a declarat Merkel într-un interviu acordat jurnalistului german Alexander Osang.
„Dacă trecem prin secole și spunem ce bucată de teritoriu aparține cui, atunci vom avea doar război, iar acest lucru este absolut inacceptabil”, a adăugat ea.
Merkel a declarat că nu își reproșează că „nu a încercat suficient de mult” să împiedice acțiunile Rusiei în anii care au precedat invazia din 24 februarie.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...