image

Cum se va scrie istoria în 2023?

📁 Istorie recentă
🗓️ 15 ianuarie 2023

Puţini au fost cei care, exact cu un an în urmă, au crezut avertismentele câtorva agenţii importante de informaţii care anunţau iminenţa invadării Ucrainei de către Rusia.

Dar războiul a izbucnit și întreaga lume a fost aruncată într-o realitate brutală, marcată de crize multiple. Continentul european se confruntă cu cea mai gravă problemă de securitate de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, preţurile la energie au alimentat din plin inflaţia generalizată și îngrijorările privind armele nucleare au fost din nou aduse la suprafaţă, cum nu se mai întâmplase din cele mai tensionate momente ale Războiului Rece.

După un an, conflictul s-a transformat într-unul de uzură, cu bătălii atroce pe teren, plătite scump, şi cu bombardamentele Rusiei care încearcă să distrugă infrastructura critică a Ucrainei. Planurile iniţiale ale rușilor care anticipau o victorie în câteva zile nu s-au adeverit.

Dacă la începutul lui 2022 războiul nu părea o realitate palpabilă, debutul lui 2023 nu aduce speranţe privind încheierea conflictului. Nimeni nu poate spune cât va mai dura și ce ieșire se va contura, și în ce context militar.

Există teama faţă de o posibilă escaladare, dar și perspectiva unei îngheţări a conflictului pe termen nedefinit. Ceea ce este sigur e că istoria a accelerat sub ochii noștri, că lumea s-a schimbat și că aceste procese nu mai pot fi date înapoi. Ecuaţia economică care a funcţionat pe baza importurilor tot mai mari de gaze și petrol din Rusia nu mai este valabilă. Bătălia pentru energie se va duce prin investiţii masive în sectoarele eolian, solar, regenerabile, nuclear.

Crizele generate de război au obligat statele să caute soluţii alternative, să cheltuiască mai mult în cercetare, să se orienteze spre domenii tehnologice de vârf, să dezvolte strategii pentru asigurarea sustenabilităţii, inclusiv în domeniul alimentar. Nu știm cum se va scrie istoria în 2023, dar vedem că schimbarea în care suntem cu toţii îmbarcaţi ca într-un tren transformă lumea pe care o vedem pe fereastră de la o oră la alta.

Textul a fost publicat în numărul 252 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 13 ianuarie - 14 februarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum