Prima țară din Commonwealth care anunță un referendum pentru renunțarea la monarhie, după moartea reginei Elisabeta a II-a
Premierul statului insular Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că, în urma morții Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii a decis că va organiza un referendum pentru ca țara să renunțe la monarhie și să devină republică în următorii 3 ani.
Antigua şi Barbuda este una dintre cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului. Premierul Gaston Browne a semnat duminică un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de suveran. Ulterior, acesta a declarat că va insista să organizeze un referendum pentru renunțarea la monarhie, informează Agerpres.
„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană", a explicat sâmbătă premierul la postul ITV. Rugat să menţioneze un orizont de timp, Browne a răspuns: „Aş spune că probabil în următorii trei ani".
Browne a precizat că Antigua şi Barbuda va rămâne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă va renunţa la monarhie în urma referendumului.
Australia amână un posibil referendum privind abolirea monarhiei
Din respect pentru regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, decedată joi la Castelul Balmoral din Scoţia, la vârsta de 96 de ani, Australia a decis să nu organizeze pentru moment un referendum privind abolirea monarhiei,
Acum este momentul să-i aducem un omagiu defunctului monarh şi nu să analizăm „chestiuni despre Constituţia noastră", a declarat duminică premierul Australiei, Anthony Albanese, la postul britanic de televiziune Sky News.
Premierul australian intenţionează să călătorească la Londra pentru a participa la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc la 19 septembrie.
În 1999, majoritatea australienilor (55%) au votat într-un referendum pentru menţinerea monarhiei ca formă de guvernământ.
Elisabeta a II-a, cea mai detronată regină din istorie
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost cea mai detronată regină din istorie. După al Doilea Război Mondial, pe fondul procesului de decolonizare, numeroase teritorii aflate sub dominația engleză și-au proclamat independența.
Astfel, Elisabeta a II-a a încetat să mai fie regină după ce, în anii 60, au devenit suverane sau au părăsit Commonwealth-ul state precum: Ghana, Africa de Sud, Kenya, Kuwait, Zimbabwe, Uganda, Tanzania, Pakistan, Nigeria, Malawi etc. La 30 noiembrie 2021 statul insular Barbados a devenit republică.
Foto sus: Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii (© COP PARIS / Flickr)
Mai multe pentru tine...