Ciuperci (foto: Pixabay)

Ciuperci contaminate radioactiv în Germania, la 36 de ani după catastrofa de la Cernobîl

📁 Istorie recentă
🗓️ 23 august 2022

Un studiu publicat recent de Oficiul federal german de protecţie faţă de radiaţii (BfS) arată că în sudul Germaniei încă există ciuperci sălbatice contaminate cu cesiu radioactiv, la 36 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl.

Conform acestei analize, ciupercile sălbatice din acea zonă sunt în continuare contaminate cu izotopi de cesiu-137, a căror origine este accidentul nuclear survenit la Cernobîl în anul 1986, informează Agerpres.

Cercetările asupra cancerului arată că cesiul-137 se poate acumula în ţesutul osos şi poate deteriora materialul genetic. Pe termen lung, aceasta poate conduce la cancer osos sau la leucemie.

În fiecare an BfS examinează pentru expunerea la izotopii de cesiu-137 ciupercile sălbatice comestibile din opt locaţii ale landului Bavaria din sudul Germaniei.

Pădurea deluroasă bavareză, pădurea Mittenwald de la graniţa cu Austria şi mlaştina Donaumoos de la sud-vest de Ingolstadt sunt focarele de radioactivitate pentru ciuperci.

În unele locuri au fost măsurate niveluri de peste 4.000 de becquereli de cesiu-137 pe kilogram de ciuperci. Limita pentru comercializarea ciupercilor este de 600 de becquereli.

Totuşi, autoritățile din Germania consideră că riscurile pentru sănătate sunt minime şi că expunerea la radiaţii este redusă atunci când ciupercile sunt consumate în cantităţi normale. Şefa acestei instituţii, Inge Paulini, le recomandă astfel culegătorilor de ciuperci din Bavaria să le consume cu moderaţie „pentru a evita o expunere inutilă la radiaţii”.

Mai multe pentru tine...