Cercetările arheologice din necropola tumulară Lăpuș, finalizate după o jumătate de secol  jpeg

Cercetările arheologice din necropola tumulară Lăpuș, finalizate după o jumătate de secol

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 22 martie 2017

├Än acest an se ├«ncheie proiectul de prelucrare ╚Öi restaurare a celor c├óteva tone de material ceramic rezultat din cercetarea tumulului 26 ╚Öi cu el ╚Öi cei 50 de ani de cercet─âri ├«n necropola tumular─â de la L─âpu╚Ö, unde c├óteva genera╚Ťii la r├ónd de localnici au participat sistematic la s─âp─âturile arheologice, se precizeaz─â ├«ntr-un comunicat al Muzeului Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Maramure╚Ö. 

ÔÇŁAnul acesta se ├«mplinesc cincizeci de ani de la ├«nceperea s─âp─âturilor arheologice sistematice ├«n vestita necropol─â tumular─â de la L─âpu╚Ö. Nu exist─â student la arheologie ├«n toat─â Europa care s─â nu ├«nve╚Ťe despre acest sit important din epoca bronzului. Cercet─ârile s-au desf─â┼čurat sub egida Muzeulul nostru ├«ncep├ónd cu anul 1967, responsabil ┼čtiin┼úific de ┼čantier fiind dr. Carol Kacs├│. Acestea au continuat sub conducerea sa p├ón─â ├«n 2007, c├ónd a fost ini╚Ťiat─â o colaborare interna╚Ťional─â ├«ntre Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Maramure╚Ö (muzeograf Bogdan Bob├«n─â, dr. Carol Kacs├│), Ludwig-Maximilians-Universit├Ąt din M├╝nchen (Prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick) ╚Öi Universitatea Kardynal Stefan Wyszynski din Var╚Öovia, Polonia (Prof. dr. Louis Nebelsick). S─âp─âturile arheologice ale echipei interna┼úionale s-au concentrat pe cercetarea tumulului 26 din vestita necropol─â. Acestea au continuat p├ón─â ├«n anul 2016, cu un efort financiar important din partea Muzeului Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Maramure╚ÖÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n comunicatul Muzeului.

S─âp─âturile arheologice au relevat existen╚Ťa unor construc╚Ťii din epoca t├órzie a bronzului (secolele14-12 ├«.Chr.). Sub tumulul 26, acum s─âpat ├«n totalitate, au fost descoperite mai multe construc╚Ťii, cea mai mare m─âsur├ónd 30 de metri lungime ╚Öi 12 metri l─â╚Ťime. 

Accesul ├«n aceste locuin╚Ťe se f─âcea pe dou─â rampe de 16 m lungime, pavate cu pietre de r├óu, iar ├«n centrul lor se g─âsea o vatr─â de foc ca simbol al axis mundi. Acestea erau construite pe o platform─â artificial─â din lut, fiind locuin╚Ťele elitelor ce au prelucrat ╚Öi de╚Ťinut depozitele de cupru ╚Öi aur din Mun╚Ťii ╚Üible╚Öului de-a lungul epocii bronzului.

Dup─â o perioad─â de utilizare aceste cl─âdiri monumentale erau incendiate inten╚Ťionat. Motivul acestor ac╚Ťiuni poate fi pus ├«n leg─âtur─â cu un rit sau ritual religios, dup─â fiecare distrugere, peste cl─âdirea incendiat─â, ridic├óndu-se o platform─â de lut peste care era ridicat─â o alt─â locuin╚Ť─â.

Acest proces din Tumulul 26 a fost repetat de cel pu╚Ťin cinci ori, fiecare eveniment fiind ├«nso╚Ťit de un banchet. Urmele acestor banchete sunt reprezentate prin cantit─â╚Ťi mari de vase ceramice sparte inten╚Ťionat ├«ntr-un act de violen╚Ť─â ritual─â, depozitate ├«n afara cl─âdirii ├«mpreun─â cu oase de animale ce erau sacrificate ╚Öi consumate ├«n timpul unuia sau mai multor banchete festive.

Pentru prelucrarea cantit─â╚Ťii imense de ceramic─â a fost demarat un proiect condus de dr. Carola Metzner-Nebelsick, ├«ncep├ónd cu aprilie 2016. Ceramica din tumulul 26 de la L─âpu╚Ö a fost analizat─â la Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Maramure╚Ö de c─âtre dr. Ken Massy (Ludwig-Maximilians-Universit├Ąt din M├╝nchen).

Rezultatul cercet─ârilor ├«ntreprinse din 1967 p├ón─â ├«n 2006 sunt expuse la Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ┼či Arheologie Maramure┼č ├«n expozi╚Ťia permanent─â ÔÇŁComori ale epocii bronzuluiÔÇŁ, urm├ónd ca rezultatele din colaborarea interna╚Ťional─â s─â fie valorificate anul viitor, ├«mpreun─â cu cercet─ârile anterioare.

necropola tumulara Lapus jpg jpeg

Foto: Facebook / Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ┼či Arheologie Maramure┼č