Cele mai importante descoperiri arheologice din Turcia din anul 2024
Turcia a atras recent atenția lumii arheologice cu descoperiri spectaculoase. Arheologii turci au dezvăluit obiecte de patrimoniu prin săpături care s-au desfășurat pe tot parcursul anului 2024.
Turcia a atras recent atenția lumii arheologice cu descoperiri spectaculoase. Arheologii turci au dezvăluit obiecte de patrimoniu prin săpături care s-au desfășurat pe tot parcursul anului 2024.
Numărul studiilor arheologice din țară, care a crescut la 720 în 2023, a ajuns deja la 765 în 2024, cu planuri de a atinge 800 până în 2026. Supranumit „Epoca de Aur a Arheologiei”, anul 2024 a fost remarcabil, aducând descoperiri importante din diferite colțuri ale Anatoliei, informează un comunicat al Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
Iată o listă cu cele mai uimitoare descoperiri arheologice din Turcia în anul 2024.
- Sigiliu vechi de 4.000 de ani în Kütahya: Primul exemplu de sigilii cilindrice din faianță care datează încă din perioada Coloniilor Comerciale Asiriene, anterior descoperite doar în marile centre comerciale din Anatolia Centrală precum Kültepe și Acemhöyük. A fost găsit în vestul Anatoliei, la Movila Tavșanlı din Kütahya. Acest sigiliu, vechi de aproximativ 4.000 de ani, oferă dovezi ale unor noi rute comerciale între estul și vestul Anatoliei.
- Pumnal minoic în Antalya: În timpul săpăturilor subacvatice desfășurate în districtul Kumluca din Antalya, un pumnal din bronz de stil minoic cu nituri de argint a fost descoperit la o adâncime de 50 de metri. Pumnalul, păstrat sub un lingou de cupru în formă de pernă, a fost anterior întâlnit doar în civilizația minoică de pe insula Creta.
- Cap de statuie Hygieia elenistică și statui colorate Scylla la Denizli: Anul trecut, arheologii au descoperit un cap de statuie vechi de 2.100 de ani, atribuit lui Hygieia, cunoscută și sub numele de zeița sănătății, în orașul antic Laodikeia din Denizli, sud-vestul Turciei. Capul statuii reprezintă o lucrare rafinată care reflectă renașterea artei clasice în timpul perioadelor elenistice târzii și ale Împăratului Augustus (27 î.Hr. - 14 d.Hr.).
- Figurină feminină veche de 7.800 de ani la İzmir: O figură feminină care datează din perioada 5800-5900 î.Hr. a fost descoperită în timpul săpăturilor de la Movila Ulucak, în districtul Kemalpașa din provincia vestică İzmir. Figurina, veche de 7.800 de ani, are o gură bine definită, ceea ce îi face pe arheologi să creadă că reprezintă o femeie care spunea povești localnicilor.
- Vârfuri de săgeți ale Bătăliei de la Manzikert în Muş: Cercetările și săpăturile au scos la suprafața locul Bătăliei de la Manzikert din Muş, unde turcii au învins Imperiul Roman de Răsărit în 1071. Aici au fost descoperite 39 de vârfuri de săgeți utilizate atât de armatele selgiucide, cât și de cele romane de răsărit.
Primele panouri Millefiori în Antalya:La așezarea portului Andriake din orașul antic Myra, în districtul Demre din Antalya, arheologii au descoperit numeroase panouri impresionante de decorațiuni interioare realizate folosind tehnica antică „Millefiori” (care înseamnă „o mie de flori”), o metodă de prelucrare a sticlei ce produce modele distinctive asemănătoare florilor
- Lista de cumpărături antică pentru mobilă în Hatay: Un text cuneiform bine conservat din Epoca Bronzului a fost descoperit printre ruinele Movilei Aççana din Hatay. Tăblița, scrisă în limba akkadiană antică, a fost identificată ca fiind o listă de cumpărături pentru mobilă, incluzând mese, scaune și taburete, probabil comandată de un rege. Aceasta demonstrează dezvoltarea meșteșugului mobilei în Epoca Bronzului și prosperitatea regatului Mukish care se datora poziției sale strategice.
- Depozit alimentar în Kars: Săpăturile de la ruinele Ani, un sit din Patrimoniul Mondial UNESCO situat în Kars, au scos la iveală un depozit de provizii datând din perioada selgiucidă (secolele XI-XII d.Hr.). Camera conține opt vase mari conice, fiecare având aproximativ 1,5 m înălțime cu o gură de un diametru de 50 cm.
- Echipament militar urartian în Van: Săpăturile de la Castelul Ayanis din districtul Tușba al orașului Van au dezvăluit bogăția și nivelul de măiestrie atins de metalurgia urartiană. Printre artefactele găsite în complexul templului dedicat zeului Haldi se numără trei scuturi de bronz datând din prima jumătate a secolului al VII-lea î.Hr., respectiv un coif cu reprezentări religioase și un vas mare.
- Cap antic al lui Zeus în Aydın: O sculptură care reprezintă capul lui Zeus, a fost descoperită în orașul antic Aphrodisias din Aydın. Sculptat dintr-un bloc de marmură Aphrodisias cu granulație medie, capul datează din secolele II-III d.Hr. Sunt appreciate lucrările de foraj elaborate pentru conturarea părului și a bărbii.
- Comori agricole în Kahramanmaraș: Arheologii de la Movila Yassı, în districtul Afşin din Kahramanmaraș, au descoperit o comoară agricolă extraordinară într-o groapă de siloz: aproape 21 de kilograme de năut carbonizat, două tipuri diferite de grâu, semințe de caise, struguri uscați și usturoi.
- Prima reprezentare a unui animal în mișcare în Şanlıurfa: La Karahantepe, un sit neolitic important excavat în cadrul Proiectului Dealurilor de Piatră din Şanlıurfa, arheologii au descoperit o figură sculptată reprezentând un măgar sălbatic alergând pe o placă de piatră. Figura se remarcă prin forma sa dinamică, evidențiind abilitățile artistice ale perioadei.
- Altarul lui Apollo în Antalya: În orașul antic Phaselis, situat în districtul Kemer din Antalya, a fost descoperită o structură de altar despre care se crede că a fost dedicată lui Apollo, împreună cu statui de bărbați și lei datând din secolele VII-VI î.Hr.
Epoca de Aur a Arheologiei în Turcia
Turcia își continuă eforturile în recuperarea artefactelor jefuite. Acest angajament a fost consolidat anul trecut prin repatrieri notabile. Artefactele descoperite în săpături și repatriate își găsesc locul în muzeele turcești, al căror număr de vizitatori crește anual.
Cele mai vizitate muzee din 2024 au fost:
- Muzeul Mevlana din Konya – 2.634.355 de vizitatori,
- Muzeul Republicii din Ankara – 806.883 de vizitatori,
- Turnul Galata din Istanbul – 677.048 de vizitatori.
Cele mai vizitate situri arheologice au fost:
- Situl Arheologic Ephesus din İzmir – 2.626.753 de vizitatori,
- Situl Arheologic Hierapolis (Pamukkale) din Denizli – 2.372.395 de vizitatori,
- Situl Arheologic Göreme din Nevşehir – 1.084.870 de vizitatori.