Ce ar fi însemnat istoria animației, cinematografia și chiar benzile desenate fără Ion Popescu-Gopo?
La cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, ce are loc în perioada 11-13 august, organizatorii vă oferă un răspuns muzeal și vă invită la sărbătoarea centenarul GOPO prin expoziția „Scurtă Istorie despre GOPO” (produsă de Muzeul Județean de Istorie Brașov, Fundația Gopo, Arhiva Națională de Filme, Studioul Cinematografic ANIMAFILM) și prin prezentarea celor două albume dedicate acestuia: ,,GOPO în 100 de pagini de bandă desenată” și ,,GOPO în 100 de amintiri”.
La vernisajul expoziției a fost prezentă și doamna Anca Moscu, nepoata lui Ion Popescu-Gopo și coordonatoarea celor două albume. Expoziția poate fi vizitată până în luna decembrie.
Ion Popescu-Gopo a fost primul realizator de animație din lume premiat cu Palme D’or la Festivalul de la Cannes, pentru pelicula „Scurtă istorie”, în 1957. Regizor, scenarist, actor, desenator, Ion Popescu-Gopo a reușit să combine cu succes filmele de animație cu cele cu actori, dovadă fiind premiile obținute de-a lungul timpului, devenind astfel un reper al istoriei cinematografului secolului XX.
Pe Ion Popescu-Gopo și pe simpaticul lui omuleț îi veți (re)descoperi la Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, dar până atunci vă readucem aminte esența subiectului de la care a ,,plecat” omulețul Gopo:
„Când am văzut că nu pot să egalez perfecțiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney. Deci, frumusețe-nu, culoare-nu, gingășie-nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul.”
Expoziția este realizată în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2023, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Mai multe pentru tine...