417524478 967775451373768 2562453658397419572 n jpg

Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi, inclus în circuitul turistic

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Cornelia Mazilu
🗓️ 22 februarie 2024

Singurul monument istoric din Moldova, atestat în secolele II-III după Hristos, Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi (Galați), va fi inclus în curând în circuitul turistic naţional și internațional. Totul grație unui proiect european în valoare de peste patru milioane de euro.

Situl arheologic de la Tirighina-Barboşi (Galați) este restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă sunt construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber. 

Situl conţine un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică.

Obiectivul demn de văzut în România este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos. Totodată, este singurul monument de importanţă naţională din judeţul Galaţi. 

„Suntem moștenitorii unei istorii îndelungate. Pentru prima dată, acest monument istoric de importanță națională va fi pus în valoare. Lucrările sunt în plină desfășurare și presupun în principal amenajarea terenului cu un circuit atractiv pentru vizitatori, precum și construirea unui muzeu”, a transmis Ionuț Pucheanu, primarul Municipiului Galați.

Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi (foto: Primăria Galați)
Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi (foto: Primăria Galați)

Potrivit proiectului, s-a construit un muzeu de sit unde vor fi expuse toate descoperirile arheologilor, inclusiv cele care acum se pot găsi la muzee din București și Iași, vor fi amenajate spații expoziționale, se vor organiza evenimente didactice și recreative, festivaluri, concerte.

Viitorul muzeu al sitului arheologic Tirighina-Barboşi (foto: Primăria Galați)
Viitorul muzeu al sitului arheologic Tirighina-Barboşi (foto: Primăria Galați)

În plus, sunt realizate lucrări de restaurare a vestigiilor arheologice, dar și lucrări de stabilizare a terenului, de realizare a drumului de acces și a aleilor, precum și pentru structura viitorului muzeu. 

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...