Bistriţa a fost capitala Transilvaniei jpeg

Bistriţa a fost capitala Transilvaniei

Documente vechi dintr-o colec┼úie p─âstrat─â la arhivele bistri┼úene arat─â c─â, ├«n lunile iulie ┼či august 1849, Bistri┼úa a fost capitala Transilvaniei. Aceast─â poveste este o necunoscut─â pentru majoritatea profesorilor ┼či pasiona┼úilor de istorie. Cercet─âtorii, pu┼úinii care ┼čtiu de acest fapt, propun ca istoria local─â s─â fie predat─â ├«n ┼čcoli.

├Än lunile iulie ┼či august 1849, ├«ntr-o perioad─â tulbure dup─â revolu┼úia pat┼čoptist─â, Bistri┼úa a hot─âr├ót soarta tuturor ora┼čelor transilvane. De aici, dintr-o cl─âdire din Centrul Istoric, plecau ordonan┼úe ┼či proclama┼úii pentru ├«ntreaga regiune, pe atunci principat ├«n cadrul Imperiului Austriac. Aceste documente purtau semn─âtura primului guvernator militar ┼či civil al Transilvaniei, baronul german Ludovic Wohlgemuth. El ┼či-a stabilit cartierul general la Bistri┼úa, transform├ónd astfel micul ora┼č ├«ntr-un adev─ârat centru de putere. ÔÇ×Bistri┼úa a devenit pentru dou─â luni capitala Transilvaniei", spune istoricul Ioan Mure┼čan, totodat─â directorul arhivelor jude┼úului.

image

Bistriţa, centrul de putere al Transilvaniei

Documente din colec┼úia Iulian Mar┼úian, colec┼úie ce valoreaz─â sute de mii de euro ┼či care se p─âstreaz─â la arhivele bistri┼úene, arat─â c─â Ludovic Wohlgemuth a fost trimis de ├«mp─âratul austriac s─â restabileasc─â ordinea ├«n Transilvania ┼či s─â ├«n─âbu┼če ultimele pusee ale Revolu┼úiei de la 1848-1849 din zon─â.

Astfel, Bistri┼úa devine cancelaria guvernatorului, iar de aici pleac─â proclama┼úii ├«n ora┼čele Transilvaniei, acte prin care autoritatea lui Wohlgemuth ├«┼či face sim┼úit─â autoritatea ├«n scurt timp. ÔÇ×A guvernat cu o m├ón─â de fier deoarece a reu┼čit ├«n pu┼úin timp s─â restabileasc─â ordinea ├«n zon─â. A repus ├«n func┼úiune institu┼úiile existente ├«nainte de Revolu┼úia de la 1848. Baronul a luat ┼či m─âsuri pentru redresarea economiei, ┼čubrezit─â de prezen┼úa pe pia┼ú─â a trei monede. Pe l├óng─â moneda imperial─â, cea austriac─â, mai ap─âruser─â ┼či monedele ruse┼čti ┼či maghiare. A l─âsat pe pia┼ú─â doar moneda ├«mp─âratului", explic─â istoricul Mure┼čan.

image

Primul guvernator militar ┼či civil al Transilvaniei primise ├«mputernicire imperial─â de a hot─âr├ó singur ├«n probleme importante f─âr─â s─â se mai consulte cu ├«mp─âratul de la Viena, Francisc Iosef.

Fosta clădire a Primăriei Bistriţei, sediu pentru guvernatorul Transilvaniei

Ludovic Wohlgemuth a sosit la Bistri┼úa la ├«nceputul lunii iulie cu o ÔÇ×curte" de func┼úionari destul de restr├óns─â. Istoricii spun c─â acesta ar fi locuit, cel mai probabil, ├«n cl─âdirea fostei prim─ârii a Bistri┼úei, situat─â ├«n Centrul Istoric al ora┼čului, pe strada George Co┼čbuc, imobil care ast─âzi este sediu pentru o parte dintre direc┼úiile Prim─âriei Bistri┼úa. ÔÇ×Nu exist─â documente care s─â ne confirme supozi┼úia, dar la acea vreme nu era nicio alt─â cl─âdire mai potrivit─â care s─â g─âzduiasc─â un guvernator ┼či curtea sa", sus┼úine Ioan Mure┼čan.

Documentele din arhive dezv─âluie c─â primul guvernator militar ┼či civil a plecat de la Bistri┼úa la sf├ór┼čitul lunii august ┼či s-a stabilit la Sibiu, ora┼č de unde a condus Transilvania. Ludovic Wohlgemuth este doar unul dintre guvernatorii militari ┼či civili numi┼úi de Imperiul Austriac ├«n provinciile sale pentru a restabili ordinea dup─â perioada tulbure a Revolu┼úiei de la 1848-1849.

De ce Bistriţa?

Wohlgemuth s-a stabilit la Bistri┼úa pentru c─â ├«n jude┼ú era Regimentul al II-lea de grani┼ú─â la N─âs─âud, singurul care, ├«n timpul Revolu┼úiei pat┼čoptiste, a r─âmas fidel ├«mp─âratului de la Viena. Regimentul avea companii de solda┼úi pe V─âile ┼×ieului ┼či B├órg─âului, cu alte cuvinte guvernatorul era ├«n siguran┼ú─â ├«n aceast─â zon─â, bine ap─ârat─â de gr─ânicerii n─âs─âudeni.

O poveste care ar trebui predat─â ├«n ┼čcoli

Povestea baronului Ludovic Wohlgemuth care face ordine de la Bistri┼úa ├«n Transilvania dup─â Revolu┼úia de la 1848-1849 nu se afl─â din manualele de istorie. Liceenii bistri┼úeni spun c─â habar n-au c─â localitatea ├«n care tr─âiesc a fost, pe vremuri, cel mai puternic ora┼č al Transilvaniei. ÔÇ×Nu ┼čtiam c─â Bistri┼úa a fost capitala principatului Transilvania. Ar fi interesant dac─â a┼č afla mai multe la ora de istorie. Chiar mi-ar pl─âcea s─â ┼čtiu mai multe despre trecutul jude┼úului meu", este de p─ârere Nora Fl─âm├«nd, o liceanc─â de 15 ani la Colegiul Na┼úional ÔÇ×Andrei Mure┼čanu" din ora┼č, pasionat─â de istorie.

Pu┼úin─â lume ┼čtie de cele dou─â luni c├ónd Transilvania a fost condus─â de la Bistri┼úa. Cercet─âtorii sunt de p─ârere c─â aceast─â poveste, ca ┼či altele, ar trebui inclus─â ├«ntr-un manual de istorie, un op┼úional care s─â fie studiat de tinerii pasiona┼úi. ÔÇ×E un aspect despre care se ┼čtie prea pu┼úin. Ar trebui ca elevii s─â ├«nve┼úe despre trecutul jude┼úului lor. Ar trebui s─â se fac─â un manual alternativ de istorie din care tinerii s─â afle despre evenimentele locale", consider─â cercet─âtorul bistri┼úean Adrian Onofreiu.