image

Australia acuză China de „act de agresiune”. Unde a fost văzută o navă de spionaj a Beijingului

📁 Istorie recentă
🗓️ 13 mai 2022

Ministrul australian al apărării Peter Dutton a afirmat vineri că o navă de spionaj chineză s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un "act de agresiune" din partea Beijingului, relatează agerpres.ro.

Nava chineză a fost observată în timp ce trecea prin dreptul staţiei de comunicaţii navale Harold E. Holt din Exmouth, utilizată de submarine australiene, americane şi aliate.

"Cred că este un act de agresiune. Cred acest lucru mai ales pentru că s-a apropiat atât de mult. S-a aflat în proximitatea instalaţiilor militare şi de informaţii de pe coasta de vest a Australiei", a explicat Dutton într-o conferinţă de presă.

Alegaţiile privind ameninţarea la adresa securităţii naţionale reprezentată de China reprezintă o temă majoră a campaniei în vederea alegerilor generale din 21 mai din Australia, menţionează Reuters.

Ministrul australian al apărării a mai apreciat că nava chineză a apărut într-un moment "bizar", dată fiind campania electorală.

În ultimii ani a mai fost semnalată prezenţa de nave ale forţelor chineze în largul coastelor de nord şi de est ale Australiei.

În februarie, Beijingul şi Canberra s-au acuzat reciproc pentru un incident în care o aeronavă de patrulă maritimă australiană a fost vizată cu laser de pe un vas al forţelor navale chineze.

În incidentul anunţat vineri, Ministerul australian al Apărării a precizat că nava denumită Haiwangxing, o navă de recunoaştere clasa Dongdiao, s-a deplasat de-a lungul coastei de vest, pătrunzând pe 6 mai în Zona de excludere economică a Australiei şi apropiindu-se la 50 de mile marine de staţia de comunicaţii, pe 11 mai.

Ambasada chineză din Australia nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Reuters.

Ministrul Dutton a menţionat că Australia şi-a făcut o rutină din a atenţiona publicul în legătură cu prezenţa de nave ale forţelor chineze.

Mai multe pentru tine...