Assisi, un nou Pompei? jpeg

Assisi, un nou Pompei?

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Gabriela Preda corespondent ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ Italia

C├ót de func┼úionale ┼či confortabile erau locuin┼úele romanilor? Cum se decorau casele ├«n perioada de glorie a Imperiului Roman?Arheologii italieni anun┼ú─â o descoperire de excep┼úie ├«n centrul Italiei, care va face senza┼úie at├ót ├«n lumea pasiona┼úilor de istorie, c├ót ┼či ├«n cea a operatorilor turistici. Cotidianul italian ÔÇ×La RepubblicaÔÇŁ afirm─â c─â noua descoperire va transforma Assisi ÔÇô ora┼čul sf├óntului Francisc (1182), patron al Italiei ┼či ├«ntemeietorul ordinului c─âlug─âresc franciscan ÔÇô ├«ntr-un ÔÇ×nouÔÇŁ Pompei. ÔÇ×Construc┼úiile romane scoase la lumin─â de data aceasta chiar ├«n centrul ora┼čului Assisi au o valoare inestimabil─âÔÇŁ, scrie ÔÇ×La RepubblicaÔÇŁ.

Assisi1 jpg jpeg

Resturile unei locuin┼úe (domus) romane din secolul I d.Hr. au fost descoperite practic din ├«nt├ómplare, ├«n cursul unor lucr─âri de renovare a palatului Giamp├Ę din centrul ora┼čului. A fost deja scos la lumin─â un ├«ntreg ansamblu de locuit:o serie de camere decorate cu mozaicuri, marmur─â colorat─â, picturi murale ┼či fresce ├«nf─â┼úi┼č├ónd o arhitectur─â iluzorie, natur─â moart─â, dar ┼či cu elemente florale, reale sau fantastice. ├Än partea interioar─â a ansamblului denumit peristila ie┼čit la iveal─â un fel de curte-gr─âdin─â, ├«nconjurat─â de un portic sus┼úinut de coloane ÔÇ×extrem de ├«nalteÔÇŁ ce transform─â totul ├«ntr-un adev─ârat salon ├«n aer liber. Se presupune c─â peristilul era ├«ncadrat de ├«nc─âperi cu diferite destina┼úii:exedr─â (destinat─â discu┼úiilor cu oaspe┼úii) sau triclinum (sal─â pentru servit masa).

ÔÇ×DezastrulÔÇŁ de la Pompei

Pentru presa italian─â, descoperirea de la Assisi readuce ├«n prim-plan ┼či ÔÇ×dezastrulÔÇŁ ce domne┼čte ├«n Ministerul italian al Culturii. ÔÇ×S─â sper─âm c─â aceia care vor avea grij─â de descoperirea din Assisi p├ón─â la urm─â ├«┼či vor face datoriaÔÇŁ, subliniaz─â ÔÇ×La RepubblicaÔÇŁ, reamintind cazul ora┼čului Pompei (ora┼čul acoperit cu lav─â ┼či cenu┼č─â ├«n urma erup┼úiei vulcanului Vezuviu ├«n anul 79 d.Hr.), care se degradeaz─â pe zi ce trece ┼či pierde tot mai multe ÔÇ×exponateÔÇŁ, din cauza ÔÇ×indiferen┼úei autorit─â┼úilorÔÇŁ, acuzate c─â gestioneaz─â prost ├«ntreaga a┼čezare. Situl de la Pompei, cu o suprafa┼ú─â de aproximativ 66 de hectare (dintre care pe 50 s-au f─âcut s─âp─âturi), reprezint─â cel mai bine conservat ansamblu arhitectonic din epoca roman─â ┼či atrage aproape 2, 6 milioane de vizitatori anual, reprezint├ónd un patrimoniu unic de arhitectur─â, sculptur─â, pictur─â ┼či mozaic din Antichitate.