Arheologii rom├óni ┼či maghiari au f─âcut noi descoperiri la m─ân─âstirea cistercian─â de la Igri┼č jpeg

Arheologii rom├óni ┼či maghiari au f─âcut noi descoperiri la m─ân─âstirea cistercian─â de la Igri┼č

­čôü Istorie Medieval─â Rom├óneasc─â
Autor: Stefan Both
­čŚô´ŞĆ 30 august 2019

Campania arheologic─â desf─â┼čurat─â ├«n situl de la fosta M─ân─âstire cistercian─â din Igri┼č, una dintre cele mai importante din Regatul Maghiar medieval, s-a ├«ncheiat cu descoperirea unei biserici mai vechi dec├ót biserica m─ân─âstirii.

Proiectul rom├óno-maghiar de cercet─âri arheologice a sitului de la Igri┼č (jude┼úul Timi┼č), ini┼úiat de Muzeul Banatului din Timi┼čoara ├«n colaborare cu Institutul de Arheologie a Universit─â┼úii Catolice ÔÇťPeter PazmanyÔÇŁ din Budapesta, a continuat ┼či ├«n aceast─â var─â. Vreme de trei luni, arheologii s-au aflat pe ┼čantierul arheologic al M─ân─âstirii Egres.

Campania arheologic─â desf─â┼čurat─â ├«n situl de la fosta M─ân─âstire cistercian─â din Igri┼č, una dintre cele mai importante din Regatul Maghiar medieval, s-a ├«ncheiat cu descoperirea unei biserici mai vechi dec├ót biserica m─ân─âstirii.

S-au efectuat cercet─âri ├«n partea de vest a transeptului bisericii unde s-au descoperit ruinele ┼či funda┼úia unei biserici mai vechi dec├ót biserica m─ân─âstirii fondate ├«n anul 1179.  

P├ón─â acum nu au existat nici un fel de informa┼úii cu privire la existen┼úa la Igri┼č a unei biserici anterioare fond─ârii m─ân─âstirii cisterciene.  

  ├Än interiorul ┼či ├«n jurul acestei biserici au fost descoperite morminte cu ciste din c─âr─âmid─â ┼či ┼úigl─â, dar ┼či monede ┼či inele din bronz, fragmente de coloane, fragmente ceramice ┼či sticl─â ┼či chiar o moned─â din aur, bizantin─â, de pe vremea ├«mp─âratului Ioan al III ÔÇô lea Vatatzes, b─âtut─â la Magnesia, care este o moned─â contemporan─â cu perioada ├«n care regele Andrei al II - lea a domnit ├«n Regatul Ungariei. 

image

Proiectul de cercetare a m─ân─âstirii cisterciene Egres, fondat─â ├«n anul 1179 ┼či ctitorit─â de regele B├ęla al III-lea al Ungariei va continua ┼či ├«n anii urm─âtori al─âturi.

image

Un important deziderat al cercet─ârilor de la Igri┼č este ┼či descoperirea morm├óntului regele Andrei al II-lea al Ungariei care s-a stins din via┼ú─â ├«n 1235 dar ┼či a so┼úiei acestuia, Yolanda de Courtnay, decedat─â ├«n 1233, despre a c─âror ├«nhumare ├«n incinta m─ân─âstirii cisterciene se ┼čtie din mai multe documente istorice. Cercet─ârile arheologice vor fi reluate ├«n anul 2019.