Foto: Facebook / Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hd

Acțiune amplă de prevenire a braconajului arheologic în Munții Orăștiei

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 13 martie 2025

Echipaje mixte, formate din jandarmi și polițiști au organizat filtre în zona cetăților dacice, precum și misiuni de patrulare, iar perimetrul a fost survolat cu drone cu infraroșu, în cadrul unei acțiuni de prevenire a braconajului arheologic în Munții Orăștiei, desfășurată marți, 12 martie. 

„Aceste echipamente de ultimă generație permit monitorizarea eficientă a siturilor, identificarea activităților suspecte și prevenirea vandalismului sau a săpăturilor ilegale. În cadrul acțiunii au fost distribuite gratuit participanților materiale informative menite să contribuie la creșterea conștientizării cu privire la importanța protejării patrimoniului arheologic”, informează un comunicat al Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara.

Braconajul arheologic reprezintă o practică ilegală, prin care persoane neautorizate caută, descoperă și extrag artefacte din situri arheologice. Această activitate are consecințe grave asupra patrimoniului cultural, distrugând contextul arheologic al descoperirilor și privând comunitățile de moștenirea lor istorică.

„Fiecare artefact furat înseamnă o pagină ștearsă din istoria noastră. Din păcate, braconajul arheologic continuă să amenințe patrimoniul național, distrugând vestigii neprețuite și răpindu-ne șansa de a ne înțelege trecutul”, precizează DGAMPT Hunedoara.

Conform comunicatului citat, pentru a atrage atenția asupra braconajului arheologic, la Costești, s-a desfășurat o acțiune de conștientizare asupra efectelor devastatoare pe care acest fenomen le poate avea. 

Foto: Facebook / Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hd
Foto: Facebook / Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hd

Cetățile dacice din Munții Orăștiei: Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie și Bănița, monumente care fac parte din Patrimoniul Mondial Unesco, se află în administrarea DGAMPT Hunedoara. Permanent se depun eforturi pentru protejarea acestora, pentru paza și protecția lor, punerea în valoare, iar periodic sunt prezentate rezultatele cercetărilor arheologice care se desfășoară aici.

„Prin acțiunea de astăzi de la Costești, s-a atras atenția, o dată în plus, că este de datoria fiecăruia dintre noi să protejăm aceste vestigii de importanță majoră. Prevenirea braconajului arheologic este o preocupare esențială pentru protejarea patrimoniului cultural al unei națiuni și conservarea siturilor arheologice pentru viitoarele generații. Săpăturile ilegale și furtul de artefacte din siturile arheologice au un impact negativ asupra înțelegerii istoriei și pot distruge informațiile valoroase despre civilizațiile trecute”, adaugă DGAMPT Hunedoara.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, Colectivul de Cercetare din Munții Orăștiei, P.N. Grădiștea Muncelului Cioclovina, Direcția Silvică Hunedoara și Akile Security.

Mai multe pentru tine...