Împăratul Franz Josef (foto: Library of Congress)

Vizita împăratului Franz Josef în comitatul Arad: Găzduit de unul dintre cei mai bogaţi moşieri ai ţării

📁 Călătorii în istorie
Autor: Claudia Untaru

Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

Alături de ei au fost atașați militari ai celor mai puternice țări europene care au participat la un exercițiu militar. 

Un istoric local, Andrei Ando din Arad, a cercetat edițiile gazetelor maghiare Vasárnapi Ujság (Budapesta, 10 septembrie 1893) și Nemzet, 29 august 1893, care relatează că venirea capetelor încoronate a fost prefaţată de o mare pregătire.

Oraşul a fost aranjat, străzile curăţate. Au fost plantați curmali, bananieri, palmieri în parcul conacului unde împăratul a dormit trei nopți.

Mulțimea adunată în fața conacului unde a fost cazat împăratul (foto: Vasárnapi Ujság)
Mulțimea adunată în fața conacului unde a fost cazat împăratul (foto: Vasárnapi Ujság)

Exerciţiul militar al anului 1893 s-a organizat în două localităţi: Kőszeg, din comitatul Vas, şi Sebiş, din comitatul Arad. Despre acesta din urmă, ziarul Vasárnapi Ujság nota că „este un oraş marginal de câmpie, cu o arhitectură şi o populaţie rurală”.

Majoritatea populaţiei de aproximativ 1900 de suflete (care populau ceva mai puţin de 400 de gospodării) era de etnie română. Plasa Sebiş avea arondate 48 de localităţi. Pentru pregătirea sosirii împăratului, la Sebiş a sosit cavalerul Löwenstein, consilier imperial, om de încredere al lui Franz Josef.

„Împăratul a ajuns la Sebiş dimineaţa,, la ora 7,20. A fost primit de o delegaţie condusă de contele mareşalul Waldstätten, şef de Mare Stat Major, de contele Wenckheim Frigyes, proprietarul domeniului Sebiş, de Fábián Lászlo, comitele suprem al Aradului, de episcopii Dessewffy Sándor şi Ioan Meţianu”, spune Andrei Ando.

O suită de personalităţi militare de excepţie au venit la Sebiş împreună cu împăratul: căpitanul Hain (ataşat militar american), colonelul Deines şi căpitanul Hugo (ataşaţi militari ai Germaniei), căpitanul de Berckheim (ataşatul militar al Franţei), lt.col. Douglas Dawson (ataşat militar britanic), colonelul Pollio (ataşat militar italian), maiorul Mavrocordat (ataşat militar al Regatului României), lt. col. Woronin (ataşat militar al Rusiei), colonelul Espinosa de los Monteros (ataşat militar al Spaniei), beiul Sabri (ataşat militar al Turciei), contele suedez Axenstierna.

Plante exotice plantate în parcul conacului de la Sebiș (foto: Vasárnapi Ujság)
Plante exotice plantate în parcul conacului de la Sebiș (foto: Vasárnapi Ujság)

Contele Wenckheim Frigyes l-a primit pe împărat la domeniul său de la Sebiş (astăzi, în clădirea respectivă - care se află lângă Palatul Administrativ - funcţionează Muzeul Orăşenesc).

Unul dintre cei mai bogaţi moşieri ai ţării

Publicaţia amintită nota că Wenckheim este unul dintre cei mai bogaţi moşieri ai ţării şi pentru primirea împăratului a săvârşit o „magie de poveste, ca iubitei majestăţi să îi asigure nu numai o cazare îndestulătoare, ci un ambient foarte plăcut.”

O parte din suita imperială s-a cazat în casa memorială a poetului Sárosy Gyula, renovată cu această ocazie.

Casa în care s-a născut poetul Sárosy Gyula (foto: Vasárnapi Ujság)
Casa în care s-a născut poetul Sárosy Gyula (foto: Vasárnapi Ujság)

Împăratul a fost însoţit de arhiducele Iosif, care a fost cazat la Buteni, în casa locotenentului major rezervist Skalla Miklós. La Buteni funcţiona cea mai mare moară de apă a ţării, la vremea respectivă.

Arhiducele Albrecht a fost cazat la Cil, pe moşia lui Almay József, iar arhiducele Wilhelm, cazat la Gurahonţ, a completat galeria participanţilor imperiali.

„Versanţii şi piscurile care par inaccesibile sunt împânzite de căi ferate montane şi de funiculare, la o altitudine neverosimilă. De aici deja se zăresc deja vârfurile munţilor transilvăneni” – scria Vasárnapi Ujság.

Miniştrii din guvern, care s-au deplasat la Sebiş, au locuit în conacele primpretorului Paradeyzer şi al directorului exploataţiei de minereu de fier, Mozar.

Suita a necesitat 60 de locuri de cazare. Au fost amenajate pentru oaspeţi şcolile reformată şi romano-catolică, locuinţa notarului, sucursala locală a băncii Unio. Mesele de prânz au fost organizate zilnic, de la ora 18.00, în sala mare a Casinoului orăşenesc.

Trenuri speciale între Arad şi Sebiş

Primirea împăratului a determinat o paradă nemaiîntâlnită la Sebiş. Ţăranii au întâmpinat încolonaţi capetele imperiale, îmbrăcaţi în costume populare.

Pe o tribună cu 400 de locuri au luat loc nobilii comitatului. În perioada exerciţiului militar au fost puse în funcţiune trenuri speciale între Arad şi Sebiş.

Timp de trei nopţi, pe dealurile dimprejur au fost puse focuri de tabără uriaşe, iar de pe piscul cel mai înalt un reflector puternic a iluminat Sebişul.

Toate casele de pe strada principală au fost văruite, străzile au fost măturate şi curăţate. În programul oficial a fost inclusă şi vizitarea fabricii de minereu de fier, care producea anual 300 de vagoane de fier.

Fabrica avea 80 de muncitori, iar producţia era vândută la Arad, Szeged, Timişoara, Cluj, Budapesta. Moşia contelui Wenckheim dispunea şi de cariere de piatră şi de marmură.

Exerciţiul militar al Corpului VII al Armatei Austro-Ungare a avut loc în zilele de 11 şi 12 septembrie 1893. Duminică dimineaţa, împăratul a participat la o slujbă religioasă discretă la biserica romano-catolică.

În 12 septembrie 1893, la ora 19, împăratul a plecat de la Sebiş la Palatul Schönbrunn, unde l-a primit pe prinţul britanic Connaugh, în 14 septembrie 1893.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...