Victoria de Pojejena ️-  statueta de bronz descoperită într-un castru roman din Caraș-Severin

Victoria de Pojejena ️- statueta de bronz descoperită într-un castru roman din Caraș-Severin

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 4 septembrie 2023

Muzeul Național al Banatului din Timișoara prezintă, în luna septembrie 2023, o descoperire valoroasă făcută în imediata vecinătate a turnului de nord al porții pretoriane a castrului roman de la Pojejena, județul Caraș-Severin. Este vorba despre o statuetă de bronz ce măsoară 9,5 x 4 cm, reprezentând zeița înaripată Victoria.

Victoria de Pojejena ne oferă o reprezentare directă și autentică a modului în care arta provincială romană înțelegea și reprezenta divinitățile. Victoria este așezată pe un glob, ținând în mâna stângă o ramură de palmier. Deși mâna dreaptă s-a păstrat parțial, avem toate motivele să credem că zeița ținea o coroană de laur, simbol recunoscut al victoriei, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.

Elementele vestimentare și fizionomia statuetei, cum ar fi coafura tradițională sau modul în care este reprezentată rochia, sunt tipice pentru iconografia acestei zeițe. Totuși, modul de execuție, mai puțin detaliat, ne sugerează că avem de-a face cu o lucrare de artă provincială romană. Acest detaliu este evidentiat și de aripile zeiței, ce sugerează un zbor recent oprit.

Partea inferioară a globului indică faptul că statueta a fost atașată inițial unui artefact mai mare. Există speculații că aceasta ar fi putut fi parte a unui standard votiv folosit în cultul lui Jupiter Dolichenus, un cult extrem de popular în rândul militarilor romani.

Această piesă este nu doar o mărturie a artei romane din provincii, dar și o reflectare a sincretismului religios din perioada respectivă, precizează Muzeul Național al Banatului.