"Tulip fever"   pe când laleaua făcea istorie jpeg

"Tulip fever" - pe când laleaua făcea istorie

📁 Recomandări de film
🗓️ 17 octombrie 2017

A fost odată o vreme în care o floare costa cât o casă. Era Amsterdamul anului 1637, când economia începea să ia locul artei, iar totul se paria pe un bulb pe lalea: averea, destinul, dragostea. Ce a însemnat pentru omul de rând „mania lalelelor” se poate comprima într-un singur film: „Tulip fever”. Este reţeta unei drame care ţine spectatorul pe culmile suspansului: o femei frumoasă, doi bărbaţi îndrăgostiţi, o lalea şi un sac cu bani.

Adusă în Europa în 1593 de către Charles de l’Écluse, laleaua a creat o adevărată isterie a culorii în grădinile din Ţările de Jos. Noua pasiune a olandezilor a devenit în scurt timp o afacere profitabilă, de pe urma căreia negustorii pricepuţi au început să scoată bani frumoşi. Un bulb de lalea ajungea în secolul al XVII-lea să se vândă de 10 ori mai mult decât preţul normal, iar într-o singură zi se făceau mai multe tranzacţii cu aceeaşi floare. Tot fenomenul lalelelor s-a transformat într-o bulă economică, fapt care a ajuns la apogeu la jumătatea secolului. Oamenii erau atât de obsedaţi de gingaşele flori, încât ajungeau să dea la schimb întreaga avere pentru un pumn de bulbi rari.  

tulip fever jpg jpeg

Cornelis Sandvoort este un negustor bogat, retras din activitate. Rămas văduv, nu îl interesa vreo afacere profitabilă, ci numai să aibă un moştenitor. El o cunoaşte pe Sophia, o fată orfană, crescută la o mănăstire, pe care a luat-o de soţie. Cu toate că nu îi lipsea nimic, fata – ce avea frageda vârstă de 16 ani – stătea cu Sandvoort mai mult din recunoştinţă. Viaţa ei monoton de liniştită a fost dată peste cap când în casa lor a venit pictorul Jan van Loos, chemat special pentru a-i desena portretul frumoasei fete. Tinerii se îndrăgostesc şi, în speranţa de a-şi construi un viitor împreună, decid să investească în afacerea cu lalele. Lucrurile se complică când în peisaj apare o prostituată şi copilul ei.

Lumea secolului al XVII-lea e încâlcită şi colorată ca un arabesque. Însă când haosul unei prăbuşiri economice cuprinde întreaga ţară, până şi lalelele încep să se ofilească. „Tulip Fever”, ecranizarea romanului omonim, îi are în distribuţie pe Alicia Vikander, Christoph Waltz şi Cara Delevingne şi intră în cinematografe din 15 septembrie.