
Toate siturile arheologice din București, într-un singur volum
„Repertoriul Arheologic al Municipiului București” (volumul I) a apărut la București, Editura Muzeului Municipiului Bucureşti, la finele anului trecut.
Volumul fost realizat de un colectiv format din arheologi și muzeografi din cadrul Muzeului Municipiului București: Camelia‑Mirela Vintilă, Ioana‑Iulia Manea, Raluca‑Iuliana Moţei, Theodor‑Aurelian Ignat. Volumul este un instrument esențial pentru autoritățile locale, arhitecți, urbaniști, proiectanți, dezvoltatori, antreprenori, proprietari de terenuri, cercetători și iubitori ai istoriei Bucureștiului, informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.
Conform comunicatului citat, în acest prim volum sunt incluse 154 de puncte de interes arheologic. Între cele 154 de puncte regăsim situri arheologice bine‑cunoscute ale căror limite au fost determinate de arheologi în cadrul multiplelor studii pentru planurile de urbanism, puncte cunoscute în care au fost efectuate cercetări arheologice, ce sunt incluse în perimetrul unor situri arheologice mai mari, dar și puncte a căror localizare este imprecisă, vagă, sau prea generală pentru a putea delimita un perimetru concret.
Adresat, în primul rând, publicului larg interesat de istoria și arheologia bucureșteană și, nu în ultimul rând, specialiștilor, „Repertoriul Arheologic al Municipiului București” (partea I) include cu precădere siturile arheologice preistorice și antice, dar și principalele situri medievale, urmând ca partea a doua să fie dedicată cercetărilor arheologice care au avut loc la bisericile și mănăstirile aflate pe teritoriul administrativ al Municipiului București.