image

„Smogu” feeric de pe Tamisa și Claude Monet

Claude Monet iubea Londra şi era fascinat de celebrul ei ''smog'', o ceaţă densă provocată de poluarea industrială şi care crea o lumină misterioasă. Tablourile sale care înfăţişează Parlamentul britanic şi Tamisa sunt expuse pentru prima dată în capitala Regatului Unit, aşa cum pictorul francez şi-a dorit în urmă cu 120 de ani, relatează Agerpres.

Claude Monet, un pictor impresionist, a venit de trei ori şi a stat timp de mai multe luni, în perioada 1899-1901, la Londra, care era la acea vreme oraşul cu cea mai numeroasă populaţie din lume şi un centru industrial major. Artistul voia să picteze ''efectele ceţii asupra Tamisei'' şi să creeze o serie întreagă de tablouri dedicate acestui fluviu.

A fost cazat la hotelul Savoy, unde avea parte de o privelişte uimitoare asupra podurilor Waterloo şi Charing Cross.

Anotimpul preferat al lui Claude Monet la Londra era iarna, când ''ceaţa se amesteca cu poluarea, fumul uzinelor, toate particulele care erau în aer'', a explicat Karen Serres, curatoarea expoziţiei găzduite de Galeria Courtauld.

În 1904, circa 40 de tablouri înfăţişând Londra au fost expuse la Paris. Claude Monet dorise să organizeze expoziţia la Londra, însă acest lucru a fost imposibil întrucât pictorul a devenit victima propriului succes, iar tablourile s-au vândut prea rapid.

Expoziţia ''Monet la Londra: Vedere asupra Tamisei'' se deschide vineri la Galeria Courtauld din Londra şi poate fi vizitată până pe 19 ianuarie. Ea reuneşte 21 de tablouri care provin din colecţii private, precum şi din muzee franceze, americane, irlandeze.

Mai multe pentru tine...