Regatul celor două regine
Întrebarea este simplă: au loc două regine pe un tron? Răspunsul este, evident, nu. Dar se pare că istoria ne arată că ele nu au loc nici măcar în aceeaşi ţară. Sunt două regine care trebuie să supravieţuiască într-o lume a patriarhatului. Două verişoare care se apreciază şi se tem una de cealaltă, în egală măsură. Mary I a Scoţiei şi Elisabeta I a Angliei. Rivalitatea dintre ele este legendară, iar filmul Mary, regina Scoţiei, care intră în cinematografe în 25 ianuarie, este pe măsura istoriei.
Pelicula, în regia lui Josie Rourke, este o alternare de planuri, dintr-o poveste în alta, de la Elisabeta la Mary, de la dragoste la ură, de la regine autoritare la regine marionete. Pe de o parte este Mary, care la nici 18 ani era deja văduvă şi fostă regină a Franţei. De cealaltă parte o avem pe Elisabeta I, regina Angliei şi verişoara mai mare a lui Mary. Prinsă toată viaţa în problema găsirii unui soţ compatibil cu pretenţiile sale, ea a devenit în cele din urmă ultimul monarh al Casei Tudor.
După moartea soţului ei, regele Francisc al II-lea al Franţei, în 1560, Mary se întoarce în ţara natală, Scoţia, revendicându-şi dreptul la tron. Doar că atât Scoţia, cât şi Anglia se află sub conducerea Elisabetei I. De aici porneşte un întreg joc al puterii, în care cele două suverane se luptă atât pentru tron, cât şi pentru independenţă.
Tulburătoarea poveste a reginei Scoţiei este deja un reper în istoria Marii Britanii – a fost acuzată de trădare şi conspiraţie, ţinută timp îndelungat în Turnul Londrei şi, în cele din urmă, executată prin decapitare la ordinul verişoarei sale. Filmul Mary, regina Scoţiei se bazează pe biografia scrisă de John Guy, Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart, protagoniste fiind Saoirse Ronan în rolul lui Mary şi Margot Robbie în rolul Elisabetei I.