Regatul celor dou─â regine jpeg

Regatul celor dou─â regine

├Äntrebarea este simpl─â: au loc dou─â regine pe un tron? R─âspunsul este, evident, nu. Dar se pare c─â istoria ne arat─â c─â ele nu au loc nici m─âcar ├«n aceea┼či ┼úar─â. Sunt dou─â regine care trebuie s─â supravie┼úuiasc─â ├«ntr-o lume a patriarhatului. Dou─â veri┼čoare care se apreciaz─â ┼či se tem una de cealalt─â, ├«n egal─â m─âsur─â. Mary I a Sco┼úiei ┼či Elisabeta I a Angliei. Rivalitatea dintre ele este legendar─â, iar filmul Mary, regina Sco┼úiei, care intr─â ├«n cinematografe ├«n 25 ianuarie, este pe m─âsura istoriei.

Pelicula, ├«n regia lui Josie Rourke, este o alternare de planuri, dintr-o poveste ├«n alta, de la Elisabeta la Mary, de la dragoste la ur─â, de la regine autoritare la regine marionete. Pe de o parte este Mary, care la nici 18 ani era deja v─âduv─â ┼či fost─â regin─â a Fran┼úei. De cealalt─â parte o avem pe Elisabeta I, regina Angliei ┼či veri┼čoara mai mare a lui Mary. Prins─â toat─â via┼úa ├«n problema g─âsirii unui so┼ú compatibil cu preten┼úiile sale, ea a devenit ├«n cele din urm─â ultimul monarh al Casei Tudor.  

mary jpg jpeg

Dup─â moartea so┼úului ei, regele Francisc al II-lea al Fran┼úei, ├«n 1560, Mary se ├«ntoarce ├«n ┼úara natal─â, Sco┼úia, revendic├óndu-┼či dreptul la tron. Doar c─â at├ót Sco┼úia, c├ót ┼či Anglia se afl─â sub conducerea Elisabetei I. De aici porne┼čte un ├«ntreg joc al puterii, ├«n care cele dou─â suverane se lupt─â at├ót pentru tron, c├ót ┼či pentru independen┼ú─â.

Tulbur─âtoarea poveste a reginei Sco┼úiei este deja un reper ├«n istoria Marii Britanii ÔÇô a fost acuzat─â de tr─âdare ┼či conspira┼úie, ┼úinut─â timp ├«ndelungat ├«n Turnul Londrei ┼či, ├«n cele din urm─â, executat─â prin decapitare la ordinul veri┼čoarei sale. Filmul Mary, regina Sco┼úiei se bazeaz─â pe biografia scris─â de John Guy, Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart, protagoniste fiind Saoirse Ronan ├«n rolul lui Mary ┼či Margot Robbie ├«n rolul Elisabetei I.