Răpirea din Amsterdam a scumpului Freddy Heineken jpeg

Răpirea din Amsterdam a scumpului Freddy Heineken

📁 Recomandări de film
🗓️ 15 aprilie 2015

Heineken. Un nume devenit legendă, care răsună a voioşie prin toate crâşmele şi restaurantele încă din 1864. Astăzi, puţini sunt cei nefamiliarizaţi cu produsele companiei. Dar şi mai puţini ştiu povestea fabuloasă din culise. Despre asta alege să vorbească regizorul suedez Daniel Alfredson în cea mai recentă peliculă a sa, „Răpirea lui Freddy Heineken”.

Alfred „Freddy” Heineken, nepotul lui Gerard Adriaan Heineken – fondatorul companiei ce îi poartă numele –, era unul dintre cei mai mari magnaţi olandezi din a doua jumătate a secolului XX. Traiul său liniştit şi luxos a fost întrerupt brusc, atunci când a fost răpit împreună cu şoferul său, Ab Doderer. A rămas în captivitate între 9 şi 30 noiembrie 1983 şi pe capul său a fost pusă o sumă de răscumpărare imensă:35 de milioane de guldeni olandezi. Aproximativ 16 milioane de euro. Aceasta a fost cea mai mare răscumpărare plătită vreodată pentru o persoană. Răpirea a fost planificată timp de doi ani. Au existat şi tentative eşuate, ca în orice astfel de întreprindere serioasă. Dar criminalii au reuşit să-şi ducă la bun sfârşit planul pe 9 noimebrie, la ora 18:56, în Amsterdam. Din acel moment au început jocurile pentru bani şi viaţă.

Evenimentul a fost sursă de inspiraţie pentru autori de cărţi şi filme, precum Peter R. de Vries, autorul volumului De ontvoering van Alfred Heineken(1987), şi regizorul Maarten Treurniet, care a semnat pelicula „De Heineken ontvoering” (2011). Scenariul filmului lui Alfredson a fost scris în colaborare cu William Brookfield şi Peter R. de Vries, având la bază cartea lui de Vries.Rolul lui Freddy Heineken este jucat de Anthony Hopkins. Pelicula se află deja în cinematografele din toată ţara. 

Tăietura

indir 1 jpg jpeg

Anul 1915 va fi pentru totdeauna marcat de unul dintre cele mai grele momente ale istoriei:genocidul armean, primul masacru al secolului XX. Aşadar, într-o noapte a nefastului an 1915, autorităţile turce execută o razie în oraşul Mardin, unde, după obicei, îi arestează pe bărbaţii din oraş. Printre ei se afla şi tânărul fierar Nazaret Manoogian. Mai norocos decât confraţii săi, Nazaret supravieţuieşte pogromului şi află că aceeaşi stea a vegheat şi soarta fiicelor sale, care încă trăiau. Astfel că devine obsedat de găsirea lor – o călătorie care îl poartă prin întreaga lume – de la deşerturile Mesopotamiei, prin Havana, la preeriile Americii de Nord. Un film semnat de Fatih Akin, cu Tahar Rahim, George Georgiou şi Lara Heller. Filmul intră în cinematografele din România pe 8 mai.