┬źPovestea prin╚Ťesei deocheate┬╗, un spectacol ├«n regia lui Silviu Purc─ârete, ├«n deschiderea Jocurilor Culturale ┼či Olimpice de la Tokyo din 2020 jpeg

┬źPovestea prin╚Ťesei deocheate┬╗, un spectacol ├«n regia lui Silviu Purc─ârete, ├«n deschiderea Jocurilor Culturale ┼či Olimpice de la Tokyo din 2020

­čôü Istoria Teatrului
Autor: Redac╚Ťia

ÔÇ×Povestea prin┼úesei deocheateÔÇŁ, un spectacol de teatru ├«n regia lui Silviu Purc─ârete, va deschide Jocurile Culturale ┼či Olimpice, din 2020, de la Tokyo, anun┼ú─â Teatrul Na┼úional ÔÇ×Radu StancaÔÇŁ din Sibiu. Spectacolul poate fi v─âzut pe 8 ┼či 12 septembrie la Sibiu.

Spectacolul ÔÇ×Povestea prin┼úesei deocheateÔÇŁ are la baz─â un scenariu original, semnat de Silviu Purc─ârete, care porne┼čte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual ┼či o codificare complex─â.  

Inspirat de aceast─â tradi┼úie teatral─â, Silviu Purc─ârete ├«┼či propune s─â fac─â un spectacol european, folosind textul, regulile ┼či spa┼úiul kabuki, reinterpretate ├«ntr-o manier─â personal─â. ÔÇ×Povestea prin┼úesei deocheateÔÇŁ abund─â ├«n istorii de dragoste obsesiv─â, crime, re├«ncarn─âri ┼či r─âzbunare. Spectacolul preia aceste teme ┼či construie┼čte, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura european─â ┼či cea japonez─â.  

Pentru acest spectacol, Purc─ârete a colaborat cu doi arti┼čti asocia┼úi, compozitorul Vasile ┼×irli ┼či scenograful Drago┼č Buhagiar, cu care lucreaz─â de mult timp ├«n toate marile proiecte realizate la Teatrul ÔÇ×Radu StancaÔÇť din Sibiu. Aceea┼či echip─â a lucrat ┼či pentru spectacolul ÔÇ×Richard al III-leaÔÇŁ, care a avut premiera ├«n 2017 la Tokyo Metropolitan. 

teatru jpg jpeg

Ce este Kabuki?

Kabuki este una din cele trei mari stiluri de teatru japonez, al─âturi de n┼Ź ┼či bunraku. Numele - o combina┼úie a ideogramelor pentru c├óntec, dans ┼či art─â - trimite prin conota┼úii la cuvintele ÔÇ×┼čocantÔÇť ┼či ÔÇ×neobi┼čnuitÔÇŁ. ├Änceputurile kabuki au fost ├«n prima perioad─â a secolului al XVII-lea, f─âc├ónd referire la un fel de spectacol de variet─â┼úi jucate de trupe de actori itineran┼úi.

Popularitatea pieselor kabuki sa datora ├«n mare m─âsur─â scenelor senzuale ┼či erotice. Textele ├«n japonez─â de kabuki sunt basme tradi┼úionale, care au devenit arhetipuri, ca ├«n teatrul antic grecesc. ├Än spectacolul de la Sibiu, ÔÇ×Povestea prin┼úesei deocheateÔÇť, avem de-a face cu un tip de teatru popular, cu un anumit tip de umor adaptat, cu subtilitate de Silviu Purc─ârete, pentru a avea o coeren┼ú─â european─â.

Foto: Facebook / Teatrul Na╚Ťional Radu Stanca Sibiu