Pistoalele ultimului pașă de Timișoara, expuse la Muzeul Național al Banatului
Pistoalele atribuite ultimului pașă de Timișoara, pistolul cu cremene care i-a aparținut lui Victor Vlad Delamarina și „pipernița” juristului timișorean Gozsdu Elek vor fi vedetele expoziției „Arme de foc din colecția MNaB”.
Sâmbătă, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, de la orele 11.00, 13.00 și 15.00, la Muzeul Național al Banatului vor fi organizate tururi ghidate, în timpul cărora vizitatorii vor putea afla mai multe amănunte despre colecția de arme de la dr. Zoran Markov, șef secție Istorie.
Vor fi prezentate piese unice, deosebit de valoroase pentru istoria spaţiului bănăţean, cum ar fi pistoalele atribuite ultimului paşă de Timişoara, pistolul cu cremene care i-a aparţinut lui Victor Vlad Delamarina sau „piperniţa” juristului timişorean Gozsdu Elek.
Vizitatorii vor mai putea vedea pistoale de duel din secolul al XIX-lea, puşti şi pistoale balcanice cu cremene aduse ca pradă de război în anul 1878, după pacificarea Bosniei şi diverse arme militare din secolele XIX-XX. Armele de foc utilizate în perioada celor două războaie mondiale vor fi prezentate în cadrul expoziţiei prin amabilitatea Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” şi a Cercului Militar Timişoara.
Donație a juristului maghiar Gozsdu Elek (1849-1919), pistolul din imaginea de mai sus este o „piperniță” realizată de belgianul Gilles Mariette la mijlocul secolului al XIX-lea. Numele armei vine de la asemănarea cu obiectul folosit pentru pisarea piperului. Considerat drept predecesor al revolverului, pistolul era capabil de a trage mai multe gloanțe prin repetiție.
Pistolul este prevăzut cu șase țevi cilindrice înfiletate într-un butuc rotativ cu șase suporturi port-capsă. Țevile prezintă la gură câte patru crestături pentru montare și demontare cu ajutorul unei chei speciale. Mânerul din oțel este gravat pe muchia exterioară cu motive vegetale.