Pictorul român şi peisajul francez
Epoca modernă a adus pentru artiştii români oportunitatea de a pleca la studii în Franţa, o Mecca a elitei europene. Inspiraţi de evenimente sau, pur şi simplu, de ceea ce le bucurau ochii, pictorii români au pus pe pânză aerul francez. Grigorescu, Pallady, Andreescu sau Iser sunt doar câţiva dintre cei care şi-au găsit inspiaţia în peisajul Hexagonului şi ale căror lucrări sunt reunite într-o minunată expoziţie la Muzeul Colecţiilor de Artă.
Peisaj urban, peisaj rural. Văzut în graba unei călătorii sau cercetat cu atenţie, în scop artistic. De la citadinul Şcolii de Arte Frumoase până la rusticul Şcolii de la Barbizon. 80 de lucrări de pictură şi grafică sunt expuse pe simezele muzeului de pe Calea Victoriei, nr. 111, pentru a bucura publicul de frumuseţea peisajului francez modern, şi totodată de măiestria pictorilor români.
Organizată sub patronajul Ambasadei Franţei la Bucureşti, expoziţia „Peisaje franceze în arta românească modernă” aduce în prim-plan unul dintre principalele subiecte abordate de către artişti precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Grant, Kimon Loghi, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ştefan Popescu, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Rodica Maniu. „Au fost selectate în mod riguros cele mai reprezentative lucrări din fiecare colecţie;operele au fost grupate pe autori, pentru a pune în valoare toţi artiştii români din muzeu care au pictat şi desenat în Franţa, contribuind astfel la înscrierea artei plastice româneşti în arta universală“, spune Liliana Chiriac, curatorul expoziţiei.
Expoziţia „Peisaje franceze în arta românească modernă” îşi aşteaptă vizitatorii la Muzeul Colecţiilor de Artă până la finalul lunii ianuarie 2017. Porţile sunt deschise de sâmbătă până miercuri, în intervalul 10.00-18.00.