Demonstraţie de zidărie cu piatră şi mortar de var nisip oferită de echipa domnului inginer constructor Gabriel Tudor (foto: Alexandra Mihailciuc)

Patrimoniul UNESCO din Transilvania, revitalizat prin tururi digitale

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 28 octombrie 2024

Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr.

Proiectul urmărește să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moșteniri locale aproape necunoscută publicului larg, informază un comunicat al Asociației Designers Thinkers Makers.

„«Culture & cultures» este programul nostru de suflet. Sunt multe direcții în care îl vedem crescând și, aș spune, mult dincolo de educație pentru patrimoniu sau intervenție culturală. Prin toți vectorii pe care îi putem pune în lucrare - ateliere, conținut, publicații, conferințe, design and build, evenimente și poate și altele - căutăm în fond să producem o atmosferă de bine, de dialog real, de cunoaștere și deschidere către istorie, adevăr, frumos, care să îi susțină și să îi inspire pe cei din jur în parcursul lor”, a declarat, în comunicatul citat, Andrei Tache, Președinte al Asociației Designers Thinkers Makers.

Heritage Lab Transylvania 1 jpg

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este creșterea conștientizării turiștilor și localnicilor cu privire la importanța patrimoniului UNESCO, prin tururi audio în Biertan și Chirpăr. Acestea includ informații digitale accesibile prin coduri QR, integrând texte, imagini și ghiduri audio ce subliniază valoarea arhitecturii tradiționale și a culturii locale.

Lansarea turului ghidat al satului Biertan va avea loc pe 16 noiembrie, în Biserica Fortificată din Biertan. Un concert la orga Bisericii Fortificate susținut de Liv Müller va marca deschiderea oficială a turului cultural.

„«Culture & cultures. Connecting the dots»” deschide publicului larg o fereastră către apropierea și înțelegerea patrimoniului cultural. Prin turul ghidat audio bilingv în situl Unesco Biertan localnicii și vizitatorii vor descoperi tot ce e mai incitant în preajma cetății Biertanului. Despre biserica fortificată și închisoarea matrimonială, despre UNESCO și bisericile surori, despre farmacia satului, prima de acest fel din Transilvania rurală; despre obiceiuri, vecinătăți, etniile și multiculturalismul locului, despre arhitectură, ornament și parcelar, fără a uita de peisajul natural, de traseul Via Transilvanica ce traversează centrul satului, de „Donariul de la Biertan”, o piesă ce atestă prezența creștinătății pe aceste plaiuri în secolele III-IV.

Sperăm ca prin turul ghidat conceput de asociația noastră, localnicii și vizitatorii de mâine să (re)descopere case și obiecte însemnate, tradiții și povești care clădesc țesătura profundă și fermecătoare a acestui loc. Pentru ca mai apoi, să înțeleagă, să protejeze și să respecte zestrea locurilor de unde vin.

Nu știm cum vor arăta generațiile viitoare care vor privi și vor folosi, spre exemplu, ușa sacristiei din Biertan (1515, considerată o bijuterie a tehnologiei medievale, premiată la Expoziția Mondială din Paris în 1900); dar știm că avem datoria de a contribui la construirea lor, precizează Alexandra Mihailciuc, Coordonator de proiecte al Asociației Designers Thinkers Makers.

În luna decembrie, la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu din imediata vecinătate a Bucureștiului, proiect laureat al prestigioaselor premii Europa Nostra, va avea loc vernisajul expoziției „Forgotten Ceramics of Transylvanian Highlands”, aducând în prim-plan frumusețea și valoarea ceramicii tradiționale de tip Chirpăr. Expoziția este un prim pas într-un plan de revitalizare a interesului pentru activități legate de această ceramică remarcabilă, marcând integrarea ei în turul local și propunând pentru viitor un centru de ceramică care își are rădăcinile în moștenirea locală.

Proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots” a inclus, de asemenea, o serie de inițiative educative: o școală de vară de arhitectură pentru studenți, în care accentul s-a pus pe diferite tipuri de activități de educație pentru patrimoniu, între care și activități practice de educație în ceea ce privește tencuielile tradiționale sau zidăria cu piatră. Alături de acestea, numeroase ateliere pentru copiii din comunități, fișe de parcurgere a monumentelor istorice pentru elevi, familii sau turiști și crearea unei hărți ilustrate a bisericilor fortificate UNESCO din regiune.