Paris, 1919. Războiul de după război
Se știe la unison că România și-a îndeplinit visul reîntregirii la 1 Decembrie 1918. Nimic mai adevărat. Însă drumul până acolo a fost anevoios și a cerut multe sacrificii pe câmpul de bătălie al Marelui Război. Ce s-a întâmplat după sărbătoarea de la Alba Iulia? România nu numai că trebuia să-și revină după tragedie, dar, pentru clasa politică, lupta continua la masa negocierilor pentru ca ţara să fie recunoscută drept Mare, dodoloață, cum cântau românii.
În anul 1919, destinul României se decidea la Paris. Delegația plecată de la București, condusă de Ion I.C. Brătianu, era copleșită. Atunci, în acel moment definitoriu, Regina Maria a realizat că lupta ei pentru Visul de Reîntregire nu se terminase și că trebuia să meargă în capitala Franței pentru discuţii cu mai marii Europei. Era greu să reușească tocmai ea – prea puțini au avut încredere. Ce știe o femeie despre politică, oricât de regină ar fi ea? Contribuția ei inestimabilă din timpul războiului fusese deja uitată. Însă Maria a fost la Conferința de Pace de la Paris și a pus pe harta Europei România Mare. Ea, nepoata Reginei Victoria, nepoata țarului Alexandru al II-lea. Ea, Maria, regina românilor.
Pe 8 noiembrie, porțile către această parte a istoriei mai puțin cunoscută se deschid prin filmul Maria, Regina României. Este povestea războiului de după război. „În esență, acest film este povestea unei femei hotărâte, ce devine eroina unei întregi nații”, declară regizorul Alexis Sweet Cahill. Filmările au avut loc în România și în Franța. Au fost puse în valoare spaţii istorice autentice, precum Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris, iar în post-producție au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendôme, așa cum arătau ele în 1919.