„O istorie uitată: patrimoniul sefard din centrul istoric al Bucureștiului” – conferință la Palatul Suțu

„O istorie uitată: patrimoniul sefard din centrul istoric al Bucureștiului” – conferință la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la Conferința de Joi, care va avea loc pe data de 20 martie 2025, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „O istorie uitată: patrimoniul sefard din centrul istoric al Bucureștiului”, și va fi susținută de Felicia Waldman.

Menționați cu o prezență stabilă în București încă de la 1550, sefarzii au rămas în mare parte concentrați în jurul zonei comerciale principale a orașului, Lipscani-Sf. Gheorghe. Dacă pentru primele secole nu avem prea multe detalii, o serie de documente, imagini și mărturii păstrate începând din secolul al XVIII-lea indică, între altele, ocupațiile cu care se îndeletniceau și locațiile unde își desfășurau activitatea, precizează Muzeul Municipiului București.

Deși multe dintre ele nu mai pot fi identificate astăzi, câteva urme rămase în ciuda schimbărilor aduse de regimul comunist permit conturarea unei „rute sefarde” în centrul istoric al Bucureștiului. Muzeul Municipiului București propune publicului o călătorie virtuală pe această rută, presărată cu personaje legendare și povești savuroase.

___

Dr. Felicia Waldman este conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice Studia Hebraica. Este Profesor Afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, precum și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din București. Domeniile sale de expertiză includ misticismul evreiesc, educația despre Holocaust și patrimoniul evreiesc din România. A publicat 4 cărți și peste 30 de articole și a co-editat 3 volume pe aceste teme.

A coordonat numeroase proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și patrimoniului evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale în cadrul a peste 70 de conferințe internaționale.

Este Adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance și câștigător al Premiului „Al. Safran” 2014 pentru cartea „Romania, Israel, France: Jewish Trails, Volume in Honor of Professor Carol Iancu”, Editura Universității din București, 2014 (22 contribuții în română și engleză) și „Roumanie, Israel, France: parcours juifs. Hommage au professeur Carol Iancu”, Honore Champion, Paris, 2014 (34 contribuții în franceză), (ambele co-editate cu Danielle Delmaire și Lucian Zeev Herșcovici).

Preț bilet: 10 lei.