Noutăți în expunerea Muzeului Nicolae Minovici

Noutăți în expunerea Muzeului Nicolae Minovici

📁 Muzeele României
Autor: Mădălina Manolache
🗓️ 1 februarie 2023

În luna ianuarie a acestui an, expunerea permanentă a Muzeului Nicolae Minovici s-a îmbogățit prin reintegrarea unor piese ale colecției de bază recent restaurate. Vizitatorii muzeului vor putea admira de acum trei coloane robuste, bogat decorate, lucrate în ipsos, care au servit drept model coloanelor din terasa-loggie.

Inspirată de la loggia brâncovenească, terasa muzeului este punctul principal de atracție al fațadei orientate către Șoseaua București-Ploiești. Spațiul intermediar, în care colecționarul se relaxa printre numeroasele flori atât de îndrăgite, servea mai ales ca belvedere. În cursul șederii sale aici, Nicolae Minovici a fost martorul dezvoltării barierei nordice a orașului. Actualul Parc Mihai I (Herăstrău), inaugurat în anii 1930, era la începutul secolului, când Minovici se instala aici, doar o mlaștină. Șoseaua ce ducea până la vila Minovici, punctul terminus al plimbărilor bucureștenilor, nu era pavată, notează Muzeul Nicolae Minovici, pe pagina de Facebook a instituției.

Foto: Facebook / Muzeul Nicolae Minovici
Foto: Facebook / Muzeul Nicolae Minovici

Robuste și nu foarte înalte, decorate în tradiția secolului al XVIII-lea, când sculptura în piatră atingea apogeul sub domniile lui Nicolae Mavrocordat și Constantin Brâncoveanu, coloanele sunt bogat decorate cu „rinceau”-uri. Ornamentația lor îmbină dragostea față de Renașterea italiană și influențele orientale, ambele încununate cu desăvârșire în decorația arhitecturală a Țării Românești. Arcadele trilobate sunt susținute de coloanele exuberant decorate; la baza lor, remarcăm o balustradă formată din panouri decorative a jour și postamente cu rozete. Pe interior, loggia prezintă băncuțe de lemn.

Foto: Facebook / Muzeul Nicolae Minovici
Foto: Facebook / Muzeul Nicolae Minovici

Coloanele prezintă caneluri mai înguste sau mai late, dispuse în spirală, marcate de un relief puternic. Baza lor este la fel de exuberantă: decorată cu buchete vegetale și cu câte o brățară acoperită cu foi, oferind astfel un concurs al varietății ornamentale. Capitelurile, în tradiția corintică, fiecare diferit la rândul său, prezintă volute pe colțuri și frunze de acant, cât și o brățară la îmbinarea cu fusul. Fusul și capitelul sunt piese separate.

Paternitatea acestor piese îi este atribuită artistului decorator Emil W. A. von Becker, colaborator de lungă durată al fraților Minovici. Purtând pecetea stilului său decorativ, inspirat de tradițiile locale, piesele se alătură altor coloane, colonete și vase de grădină din expunerea muzeului, cât și din parcul vilei. Balustrada scării monumentale decorată cu panouri ajurate, băncile și fântâna din parcul vilei sunt așadar dovezile ingeniozității creatoare ale sculptorului.

Coloanele din ipsos erau expuse în trecut în muzeu așa cum reiese din fotografiile din perioada interbelică. Ele erau în totalitate acoperite de vopsea de culoare maroniu-roșcat, care se mai păstrează azi doar la nivelul capitelurilor.