Misticism şi poezie la Castelul Cantacuzino jpeg

Misticism şi poezie la Castelul Cantacuzino

Pe simezele Castelului Cantacuzino din Buşteni sunt găzduite, până pe 26 iunie, peste 140 de lucrări ale lui Marc Chagall. Noul punct cultural de pe Valea Prahovei continuă incursiunea în lumea marilor artişti, aducând, după Salvador Dali şi Pablo Picasso, expoziţia „The meaning of life”, ce cuprinde lucrări din seriile „Odiseea”, „Ferestrele din Ierusalim”, un set de 10 litografii inspirate din plafonul Operei Garnier din Paris şi celebrele „Ilustraţii pentru Biblie”.

 Opera lui Chagall a stat sub semnul poeticului şi al misticismului culturii ebraice. Se naşte în orăşelul de provincie bielorus Vitebsk, loc care va reprezenta mereu o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru artist. Cel aproape un veac pe care l-a trăit, Chagall murind la 98 de ani, a stat sub semnul sărăciei. Marile nenorociri care au bântuit Europa l-au prins între drumuri nehotărâte pe Moishe Segal, aşa cum era trecut în certificatul de naştere.

Are prieteni cu influenţă în lumea artei, de-o parte şi de alta a Europei:în Franţa se împrieteneşte cu Max Jacob, Guillaume Apollinaire şi Robert Delaunay, iar în Rusia intră în cercul select al poeţilor Vladimir Maiakovski, Serghei Esenin și Alexandr Blok. Expune la Paris şi New York, iar operele sale sunt incluse şi în Expoziţia de Artă Degenerată din 1937, organizată la München, de către nazişti. Marc Chagall este unic în istoria artei, el reuşind să devină unul dintre cei mai valoroşi pictori moderni, însă niciun alt artist nu i-a urmat stilul.

Despre expoziţia „The meaning of life”, Thomas Emmerling, proprietarul colecţiei, declară:„Noi prezentăm acum o colecție cu 146 dintre cele mai importante litografii ale sale. Acestea au fost tipărite, în principal, în atelierul lui Fernand Mourlot din Paris, care a publicat și catalogul operelor lui Chagall, cel puțin operele care au fost tipărite în atelierul său. Chagall a fost unul dintre artiștii rar prezenţi în imprimerie. El a realizat motivele pe piatră și le imprimă el însuși. Îl putem observa pe artist în ilustrațiile candelabrului evreiesc din «Ferestrele din Ierusalim» și în «Cele 10 legi», și într-o scenă din tavanul Operei Garnier din Paris”.