beethoven si cafea jpg

Medalion Beethoven la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Medalion Beethoven 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită în perioada 17-18 decembrie 2022, la Medalion Beethoven, care cuprinde concerte aniversare prilejuite de sărbătorirea zilei de naștere a compozitoriului Ludwig van Beethoven (17 decembrie 1770 – 26 martie 1827).  

Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Palatului Reduta (sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – str. Memorandumului nr. 21).  

Compozitorul Ludwig van Beethoven a fost botezat la 17 decembrie 1770, acesta fiind unica dată oficială cunoscută pentru a marca nașterea în acele timpuri. Marcăm și sărbătorim așadar 252 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii, un creator vizionar, reprezentant excepțional al clasicismului vienez dar, în egală măsură, un umanist și un personaj compopolit. Producția muzicală a lui Beethoven este considerată în mod tradițional ca o punte între clasicism și romantism și se poate împărți în trei perioade.  

Prima perioadă (1790-1802) reprezintă continuarea stilului Haydn și Mozat, ajuns la maturitate și desăvârșire. Din această perioadă vor fi interpetate triolurile de coarde op. 8 și op. 9, și sonata pentru pian și vioară op. 12.  

A doua perioadă (18-7-1812), așa zisul „ciclu eroic”, se remarcă prin contraste dramatice și noutăți armonice. Din această perioadă, se vor interpreta sonatele pentru pian și vioară op. 24 (Primăvara) și op. 47 (Kreutzer).  

În a treia perioadă (începând cu 1813), compozițiile sunt complet eliberate de convențiile tradiționale. Din perioada aceasta vor fi interpretate marele trio cu pian op. 97 (Erzherzogtrio).  

Programul în cele două zile va fi după cum urmează:  

Sâmbătă, 17 decembrie a.c., începând cu ora 18: Sonatele pentru pian și vioară în Re major op. 12 nr. 1; Fa major op.24, „Primăvara”; La major op. 47, „Kreutzer”; performeri Petru Rosenberg – vioară, Gergö Nagy – pian.  

Duminică, 18 decembrie a.c., două secțiuni: de la ora 11: Trio pentru vioară, violă și violoncel în do minor op. 0 nr. 3; Serenada pentru vioară, violă și violoncel în Re major op. 8; performeri: Petru Rosenberg – vioară, Edina Jakabffy – violă, Kristóf Jakabffy – violoncel și de la ora 18: 10 variațiuni pentru pian, vioară și violoncel în sol minor op. 12, „Variațiunile Kakadu”, Trio pentru pian, vioară și violoncel în si bemol major op. 97, „Erzherzog-Trio”; performeri: Petru Rosenberg – vioară, Kristóf Jakabffy – violoncel, Edit Horváth – pian.  

Intrarea este gratuită. Vă așteptăm!