La Berlin are loc o expozitie pentru comemorarea a 50 de ani de la ridicarea zidului
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului, săptămânalul „Banater Zeitung” şi Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara organizează la Iulius Mall, în perioada 4 august – 3 septembrie 2011, expoziţia fotografica „Die Mauer – Eine Grenze durch Deutschland” („Zidul Berlinului – O graniţă în inima Germaniei).
La data de 13 august 2011 se împlineşte o jumătate de secol de la apariţia zidului care a separat republica Democrată Germană de Berlinul Occidental. Astfel, timişorenii, şi nu numai, sunt invitaţi să afle ce a însemnat pentru germani, dar şi pentru lumea întreagă, acest zid care a împărţit în două un oraş. În timpul construcţiei Zidului, soldaţii Armatei Naţionale Populare (NVA) aveau ordin clar de a împuşca pe oricine, care ar fi încercat să fugă în Vest. Numeroase familii au fost astfel despărţite timp de ani de zile. Pentru un plus de siguranţă, a fost instituit de-a lungul Zidului şi un coridor suplimentar, numit “Fâşia Morţii”, acesta fiind intens supravegheat.
Expoziţia cuprinde 20 de fotografii de arhivă, iar vernisajul a fost deschis de Klaus-Christian Olasz, consulul Germaniei la Timişoara, care a declarat că:„Această expoziţie reaminteşte de un capitol întunecat din istoria Europei. Zidul Berlinului a reprezentat simbolul împărţirii dureroase a Germaniei până la reunificarea ei, dar tot acest zid a ţinut trează dorinţa de reunificare a germanilor”.
De asemenea, la ceremonie a participat şi Ovidiu Ganţ, deputatul minorităţii germane din România. Acesta a precizat că:„Expoziţia de la Iuliu Mall este o expoziţie foarte importantă. Eu am avut trista experienţă să vad cum arăta terenul dintre cele două părţi ale zidului, iar data de 9 noiembrie 1989 reprezintă ziua când monstruozitatea a căzut”.
Institutul Forsa a realizat recent, pentru cotidianul „Berliner Zeitung”, un sondaj printre berlinezi, pornind de la următoarea întrebare:„Sunteţi de părere că, din perspectiva epocii, construirea Zidului Berlinului a fost justificată, pentru a împiedica plecarea persoanelor calificate din RDG, contribuindu-se astfel la stabilizarea Germaniei întregi?". Peste 60% din cei chestionaţi au răspuns negativ, 10% au susţinut că măsura a fost „parţial justificată", iar 25% şi-au declarat convingerea că Zidul Berlinului a fost necesar.