„In vino veritas, in aqua sanitas”  Ce au băut romanii?  jpeg

„In vino veritas, in aqua sanitas”. Ce au băut romanii?

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 11 februarie 2022

Romanii aveau grijă să se hidrateze corespunzător în orice anotimp cu apa fântânilor publice, iar în cadrul banchetelor și a sărbătorilor, cu vin. Acesta era importat din zona elenistică a imperiului sau din provinciile Dacia, Galia și Hispania. 

Merum et vinum 

Vinul în antichitate era de obicei sec, pentru că metoda de producere nu permitea stabilizarea lui în timpul fermentației. Adesea vinul roman era îndoit cu apă. 1 măsură de vin la 3 sau patru măsuri de apă. Poțiunea rezultată din acest amestec avea gustul asemănător unei limonade. Vinul dulce se consuma adesea în stare pură, însă era scump și greu de găsit pe piață. Acesta putea fi îndulcit cu miere, stafide sau gem de smochine. Licoarea rezultată era considerată „nectarul zeilor”.

Arta cicatricilor prețioase 

Lipiturile fac parte din istoria acelui obiect. Sunt urme ale trecutului, iar acestea nu ar trebui ascunse, ci scoase în evidență, prezentate. Un obiect spart relatează o poveste. Japonezii, prin arta Kintsugi, readuc obiectele la forma lor, punându-le în valoare defectele. Specialiștii Muzeului Național al Banatului se asigură că bogatul material arheologic este pus în valoare pentru generațiile viitoare.

Vas pentru amestecat vinul (tip kantharos), de la tibiscum, cu 2 toarte, lut semifin, cărămiziu, nedecorat, picior cu bordura circulara, ardere buna, diametru gura= 12 cm, diametru baza= 6 cm, înălțime= 17 cm, nr. Inv. 7535b, sec. Ii-iii p. Chr.

vas jpg jpeg

Muzeul Național al Banatului a realizat o expoziție exclusiv cu piese ceramice romane descoperite în zona Banatului montan și aflate în patrimoniul instituției. Aceasta poate fi vizitata de marți până duminică, în intervalul 10:00 - 18:00, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia. Intrarea este gratuită.

Ediţia de iarnă a revistei „Historia Special“ vă propune un periplu prin istoria fascinantă a băuturilor românești. Revista este disponibilă acum la toate punctele de distribuție a presei!

HS 37 jpg jpeg

Foto sus: Pascal Radigue / Wikimedia Commons