În spatele svasticii: Erich Ludendorff
Erich Ludendorff a fost una dintre figurile militare și politice idolatrizate de populația germană în timpul și după Primul Război Mondial. Învingător în cele mai cunoscute bătălii, Liège și Tannenberg, generalul a fost considerat și sfătuitorul din umbră al Germaniei. Îndârjit, naționalist și de o loialitate oarbă, Ludendorff s-a opus capitulării și, mai ales, programului și condițiilor impuse de Woodrow Wilson. Mai mult, în 1923, el s-a implicat în puciul lui Hitler de la München.
Portretul lui și cunoașterea acțiunilor sale sunt esențiale unei înţelegeri mai aprofundate și mai obiective a parcursului Germaniei în timpul Marelui Război, dar și în perioada interbelică. La moartea sa, în 1937, „revista Life afirma că Ludendorff fusese magnific, iar pe frontispiciul ei se putea citi: «Germania îl înmormântează pe cel mai mare general al Marelui Război»… Revista îl mai numea pe Ludendorff «cel mai capabil general apărut în cursul războiului mondial» şi «egal, din punct de vedere militar, al lui Robert E. Lee»”, relatează autorii volumului dedicat militarului german.
Pentru a citi un fragment aici: Primul nazist. Erich Ludendorff, omul care l-a făcut posibil pe Hitler
Citește și: 75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial
Acest articol a apărut în numărul 221 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 18 iunie-17 iulie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com