Romanii acordau o mare importan╚Ť─â igienei personale. Cultura ├«mb─âiatului era esen╚Ťial─â pentru o via╚Ť─â s─ân─âtoas─â ╚Öi fericit─â. Deoarece existen╚Ťa b─âilor ├«n locuin╚Ťele private era un privilegiu de care numai cei mai boga╚Ťi se puteau bucura, b─âile publice romane erau frecventate de majoritatea locuitorilor Imperiului Roman. Grija pentru igiena corporal─â a determinat construirea lor ├«n apropierea fiec─ârei a╚Öez─âri mai importante. Asemenea complexuri existau ╚Öi pe l├óng─â castrele auxiliare ╚Öi legionare, iar de ele nu aveau parte numai solda╚Ťii, ci ╚Öi civilii care locuiau ├«n a╚Öez─ârile de pe l├óng─â castre.

Chiar dac─â ├«n provincii nu au fost descoperite b─âi publice de dimensiunile ╚Öi splendoarea celor din marile centre urbane ale Imperiului, utilizarea spa╚Ťiului interior era similar─â ╚Öi pentru structurile mai modeste de acest tip, deoarece fiecare ├«nc─âpere a b─âii avea o func╚Ťionalitate aparte, care corespundea unei anumite etape a ritualului de cur─â╚Ťare a corpului. B─âile erau prev─âzute cu vestiar, ├«n care vizitatorul ├«╚Öi l─âsa lucrurile (apodyterium), cu o curte interioar─â, m─ârginit─â de o colonad─â, numit─â palaestra, unde se puteau desf─â╚Öura exerci╚Ťiile fizice. ├Ämb─âiatul propriu-zis ├«ncepea ├«n camera cald─â (tepidarium), cu podeaua ╚Öi pere╚Ťii ├«nc─âlzi╚Ťi cu ajutorul sistemului de hypocaust (sistem de ├«nc─âlzire pe baz─â de aer cald, prin podea ╚Öi pere╚Ťi). Urma baia fierbinte care avea loc ├«ntr-o ├«nc─âpere prev─âzut─â cu bazin (caldarium), iar la final se trecea ├«ntr-o alt─â ├«nc─âpere, frigidarium, ├«n care te puteai bucura de o baie rece. Pe l├óng─â aceste spa╚Ťii principale, b─âile publice aveau s─âli pentru saun─â (sudatoria) ╚Öi majoritatea erau prev─âzute cu toalete publice numite latrinae. ├Än lumea roman─â nu existau b─âi separate pentru b─ârba╚Ťi ╚Öi pentru femei. Ele erau folosite de ambele categorii ├«n momente diferite ale zilei, pe baza unui program.

Plan ideal al unei b─âi romane

plan baie romana jpg jpeg

Seturile de instrumente folosite la baie erau aduse de c─âtre proprietar ╚Öi erau transportate pe un inel din metal. Ele erau formate din: diferite recipiente din bronz sau sticl─â ├«n care erau transportate uleiul de m─âsline, precum ╚Öi creme sau alte unguente folosite pentru cur─â╚Ťarea, hidratarea ╚Öi parfumarea pielii, din vase din bronz joase, cu un m├óner mai lung, ├«n care era turnat uleiul ├«nainte de a fi aplicat pe piele, respectiv dintr-o serie de r─âzuitoare cu cap─âtul curbat denumite strigiles. Acestea din urm─â erau folosite pentru a cur─â╚Ťa mizeria ╚Öi transpira╚Ťia de pe piele, ├«n urma aplic─ârii uleiului.  

├Äntre aceste recipiente ┼či ustensile se remarc─â vasul de toalet─â descoperit ├«n castrul de la Gil─âu, care este un unicat la nivelul Imperiului Roman, at├ót din punctul de vedere al tehnicii de realizare, c├ót ╚Öi ├«n privin╚Ťa scenelor redate pe suprafa╚Ťa sa. Acestea reprezint─â diferite ipostaze ale luptelor de palestr─â: lupte greco-romane, posibil pancra╚Ťiu (o combina╚Ťie ├«ntre lupta corp la corp ╚Öi pugilat) ╚Öi o ├«ntrecere pugilistic─â.

Foto sus: Reconstituirea unei b─âi romane; surs─â: Guliver/Getty Images

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Via╚Ťa cotidian─â ├«n Dacia roman─â", publicat ├«n revista Historia Special nr. 32, disponibil─â  ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum

Historia special coperta jpg jpeg