Filme documentare la Ziua Roșiei Montane jpeg

Filme documentare la Ziua Roșiei Montane

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 4 februarie 2019

Proiecţiile acestei ediţii tratează legătura patrimoniu-natură-comunitate în România. Fie vorba de Roşia Montană, sudul Transilvaniei, pădurile virgine sau Delta Văcăreşti, relaţia între cele trei elemente nu este întotdeauna armonioasă şi e nevoie de echilibru. Documentarele vor rula pe 6 februarie, cinematograful Muzeului Ţăranului Român.

Nu am putea recomanda un documentar mai mult ca altul. Toate patru prezintă peisaje superbe, comunităţi autentice şi monumente naturale sau construite. În acelaşi timp, chestionează felul în care ne raportăm la ele în funcţie de poziţie: membri ai comunităţii, conservaţionişti, cetăţeni implicaţi ori simpli spectatori ai filmului.

17:30 Oamenii Patrimoniului
România, 2017, 31 de minute
Regia de Ira Merzlichin

Oamenii Patrimoniului este despre aceia dintre noi care, la un moment dat, au ales să se dedice comunităților, să le ajute în reconstruirea identității lor și în dezvoltarea sustenabilă, pornind de la acel dram de autentic ce le definește: patrimoniul cultural. Seria de scurtmetraje, realizată în cinci sate diferite, prezintă ințiative independente ce au adus schimbări în viața locală și dificultățile apărute.


18:15 Fânețe Montane
România, 2012, 62 de minute
Regia de Ágota Juhász

Pelicula analizează practicile tradiționale privind fânețele din Transilvania, ce creează și întrețin o biodiversitate remarcabilă și peisaje specifice. Ele asigură mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiilor și comunităților rurale. Documentarul a fost premiat la festivalul de film de la Sondrio, Italia. Coloana sonoră a peliculei este asigurată de Folker Együttes, formație de muzică tradițională din zonă.

19:30 Virgo
România, 2018, 44 de minute
Regia de Lise Hendrix și Vlad Săcăleanu


Documentarul explorează ecosistemul unicat în Europa al pădurilor virgine din România. Acesta e amenințat de defrișări ilegale și lipsa intențiilor de conservare a mediului. Filmat în 70 de locații, după mai mult de 5000 de kilometri parcurși, Virgo este o meditație vizuală ce oferă o înțelegere mai bună a acestui mediu, dar și consolare.

20:30 Acasă
România, 2017, 32 de minute
Regia de Radu Ciorniciuc

Pitorescul cartier Văcărești fusese dărâmat în anii 1980 ai megalomaniei comuniste pentru a face loc unui lac de acumulare. Proiectul a fost abandonat după Revoluție, iar zona umedă a vegetat de la sine, ajungând a nimănui. După 18 ani într-o baracă la marginea bălții, Gică Pescarul și copiii săi au devenit locuitorii neoficiali ai Deltei Văcărești. Însă zona e pe cale să se schimbe, odată cu intervenția statului și transformarea în rezervație naturală. Ce se va întâmpla cu familia crescută odată cu acest ecosistem?