Expoziţie de artă plastică la Academia Română: „Columna lui Traian în arta contemporană” jpeg

Expoziţie de artă plastică la Academia Română: „Columna lui Traian în arta contemporană”

📁 Dacia antică
🗓️ 24 octombrie 2013

25 octombrie – 3 decembrie 2013, Bucureşti, Casa Academiei:Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC), în parteneriat cu Academia Română, organizează expoziţia lucrărilor de artă inspirate de Columna lui Traian. Vernisajul va avea loc pe 25 octombrie 2013, la orele 17.00. Pe toată durata expoziţiei, AICC va organiza săptămânal la Casa Academiei seri culturale tematice dedicate evenimentului.

Aniversarea a 1900 de ani de la ridicarea Columnei în Forul lui Traian (113 d.Hr.) în capitala Imperiului Roman prilejuieşte organizarea Expoziţiei „Columna lui Traian în arta contemporană”.

Aceasta reuneşte lucrări de artă plastică inspirate de celebrul monument, aparţinând artiştilor români contemporani. Lucrările au fost atent selecţionate cu sprijinul partenerilor AICC – Academia Română, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.Expoziţia a fost anunţată pe 24 mai 2013, în cadrul galei aniversare dedicate împlinirii a 1900 de ani de la ridicarea Columnei lui Traian, eveniment organizat de AICC la ArCub (Bucureşti). Această gală a cuprins o conferinţă susţinută de cercetătorul Leonard Velcescu, proiectarea unor filme documentare şi un recital de pian.

Vernisajul:Invitat special al vernisajului care va avea loc în 25 octombrie, începând cu orele 17.00, este pictorul Viorel Mărginean, membru de onoare al Academiei Române, care va participa şi în calitate de expozant. Vor prezenta alocuțiuni:dr. Petru Lucaci – artist plastic, presedinte UAP din România;Dinu Săraru – scriitor;Corneliu Ostahie – scriitor și critic de artă;dr. Leonard Velcescu – cercetator în Istoria artei și Florin Pârlea – presedinte executiv al Asociației Identitate Culturală Contemporană.

Columna lui Traian:

Este unul dintre cele mai importante monumente ale Antichităţii europene şi un izvor de o mare însemnătate pentru cunoaşterea istoriei României. Construit de arhitectul Apolodor din Damasc, din ordinul împăratului Traian, monumentul reprezintă o preţioasă cronică vizuală a războaielor dacoromane (101-102 şi 105-106 d.Hr.). Columna a inspirat şi ridicarea a numeroase alte monumente comemorative celebre, precum Columna Vendôme din Paris, Coloana lui Nelson din Londra sau Monumentul Washinton din Baltimore (SUA).

Dincolo de conotaţiile sale istorice, Columna a reprezentat un reper artistic care a inspirat, de-a lungul secolelor, nume importante ale culturii universale, precum Michelangelo Buonarroti, Raffaello Sanzio sau Peter Paul Rubens.Mai puţin ştiut este faptul că monumentul continuă să inspire mediul artistic şi astăzi, la 1900 de ani de când a fost ridicat.

„Importanţa Columnei lui Traian în contextul cultural românesc este indiscutabilă. Aşa cum istoricul şi arheologul au un rol covârșitor pentru cunoaşterea şi cercetarea culturii României, aşa şi artistul, prin opera sa, are rolul de a susţine şi promova cultura. Această expozitie dedicată aniversării Columnei este de importanţă artistică şi educativă deopotrivă. Astfel, prin operele artiştilor, acest monument de excepţie este integrat în contextul societăţii noastre actuale, fiind de o foarte mare însemnătate pentru cultura, identitatea şi imaginea României în lume.” (dr. Leonard Velcescu, Preşedinte de onoare al AICC).

Proiecte ale Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană:AICC este o organizaţie nonguvernamentală care dezvoltă proiecte culturale de interes naţional menite să nască dezbateri cu privire la importanţa unei identităţi naţionale într-o lume multiculturală.

Principalele proiecte dezvoltate de AICC până în prezent sunt:

-portalul Romanian Letters (http://romanianletters.ro), care popularizează informaţii despre România, -emisiunea săptămânală Romanian Letters, difuzată de Activ eFeM, şi-website-ul Statui de daci (http://statuidedaci.ro/ro/), care aduce în atenţia publicului larg statuile de daci realizate de artişti antici romani în timpul domniei lui Traian. La începutul acestui an, pentru a marca aniversarea a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei, AICC a lansat şi portalul http://www.columnaluitraian.ro.

Informaţii utile:Expoziţia „Columna lui Traian în arta contemporană” este deschisă în perioada 25 octombrie – 3 decembrie 2013, de luni până sâmbătă între orele 10-18. Intrarea este liberă.Adresă:Casa Academiei, Calea 13 Septembrie nr. 13, sector 5, București – intrarea din Calea Rahovei, Aripa Est, parter 2, hol D.Vernisajul va avea loc în data de 25 octombrie 2013, la orele 17.00.