Expozi╚Ťia ÔÇ×Frica ├«n IstorieÔÇŁ ajunge la Bucure╚Öti, la Biblioteca Na╚Ťional─â a Rom├óniei jpeg

Expozi╚Ťia ÔÇ×Frica ├«n IstorieÔÇŁ ajunge la Bucure╚Öti, la Biblioteca Na╚Ťional─â a Rom├óniei

Festivalul Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov 2021 a fost unul dintre evenimentele culturale de anvergur─â ale unui an ce a fost dominat de criza pandemic─â. ├Äns─â, poate cea mai de pre╚Ť mo╚Ötenire a festivalului este expozi╚Ťia organizat─â cu lucr─ârile tuturor participan╚Ťilor. Benzile desenate realizate ├«n cadrul Concursului interna╚Ťional au fost prezentate ╚Öi outdoor, ├«n Pia╚Ťa Sfatului din Bra╚Öov. Din 27 ianuarie, bucure╚Ötenii se vor putea bucura de aceast─â expozi╚Ťie la Biblioteca Na╚Ťional─â a Rom├óniei.

Tema propus─â de Festival, ÔÇ×Frica ├«n IstorieÔÇŁ, a introdus momentele de cump─ân─â din istoria omenirii (r─âzboaie, epidemii, catastrofe naturale) ├«n mediul artistic al benzii desenate. ├Än cadrul Concursului interna╚Ťional al Festivalului s-au duelat pentru cele ╚Öase mari premii 39 de benzi desenate istorice, cu 198 de plan╚Öe, realizate de 42 de autori din Rom├ónia, Croa╚Ťia, Serbia, Bulgaria, Muntenegru ╚Öi Polonia.

ÔÇ×Portofoliul de benzi desenate a fost dominat, ╚Öi este de ├«n╚Ťeles motivul, de subiecte inspirate din bolile care au ucis milioane de oameni (ciuma, gripa spaniol─â, COVID-19), dar ╚Öi de furia cu care omenirea s-a autodistrus prin r─âzboaie, regimuri dictatoriale ╚Öi ┬źpsihoze colective┬╗. Unul dintre arti╚Öti ╚Öi-a ├«ncheiat banda desenat─â ├«ntreb├ónd ce fric─â ne este dat s─â tr─âim ├«n viitorul apropiat. Apelul la istorie ne poate ajuta s─â imagin─âm mai multe r─âspunsuri, dar pentru noi, respect├ónd misiunea Festivalului Interna╚Ťional de Benzi Desenate Istorice Bra╚Öov, ├«n mod clar, trecutul r─âm├óne timpul de cercetat pentru benzile desenate ╚Öi unica surs─â de inspira╚Ťie ╚Öi pentru tematicile edi╚Ťiilor viitoareÔÇŁ, a caracterizat Nicolae Pepene, directorul Festivalului, lucr─ârile care au concurat la aceast─â edi╚Ťie.

De ce ÔÇ×Frica ├«n IstorieÔÇŁ?

A r─âspuns la aceast─â ├«ntrebare tot istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Jude╚Ťean de Istorie Bra╚Öov ╚Öi al Festivalului: ÔÇ×Tr─âim vremuri ├«n care frica de moarte ├«╚Öi arat─â suprema╚Ťia cov├ór╚Öitoare. Pentru prima oar─â de la sf├ór╚Öitul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, tema mor╚Ťii a cuprins ├«ntreaga lume, tras├ónd zi dup─â zi caracteristicile spa╚Ťiului public ╚Öi chiar ale celui privat. Via╚Ťa noastr─â s-a schimbat fulger─âtor, dramatic, ├«nfrico╚Ö─âtor. Frica de moarte a pus pentru mul╚Ťi viitorul Lumii ├«ntr-o nou─â cump─ân─â. ├Än contextul crizei actuale, confruntat─â cu ╚Öocul social, economic ╚Öi cultural al pandemiei de COVID-19, recursul la partea ├«ntunecat─â a istoriei ofer─â ├«n╚Ťelesuri ╚Öi speran╚Ť─â. De aici ╚Öi oportunitatea tematicii ┬źFrica ├«n Istorie┬╗ pentru edi╚Ťia 2021 a festivalului nostru. ├Än cartea sa despre frica ├«n Occidentul Europei secolelor XIV-XVIII, istoricul Jean Delumeau a apreciat c─â ┬źeste timpul s─â nu ne mai fie FRIC─é de istorie┬╗. ├Ändemnul a fost ╚Öi r─âm├óne o cale de urmat ╚Öi edi╚Ťia 2021 a festivalului a demonstrat c─â istoria poate s─â fie ┬źdesenat─â┬╗ cu ├«ndr─âzneal─â, f─âr─â impregnarea cu lozinci propagandistice de trist─â amintireÔÇŁ.

Toate benzile desenate realizate ├«n cadrul Concursului pot fi v─âzute de bucure╚Öteni ├«n cadrul expozi╚Ťiei g─âzduite de Biblioteca Na╚Ťional─â a Rom├óniei. Vernisajul expozi╚Ťiei va avea loc, joi, 27 ianuarie, ├«ncep├ónd cu ora 14.00.

Din prim─âvar─â, expozi╚Ťia va fi itinerat─â ╚Öi ├«n alte mari ora╚Öe ale Rom├óniei.

272234097 2978319239055262 4742002691287593328 n jpg jpeg