Expoziția „Frica în Istorie” ajunge la București, la Biblioteca Națională a României jpeg

Expoziția „Frica în Istorie” ajunge la București, la Biblioteca Națională a României

Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021 a fost unul dintre evenimentele culturale de anvergură ale unui an ce a fost dominat de criza pandemică. Însă, poate cea mai de preț moștenire a festivalului este expoziția organizată cu lucrările tuturor participanților. Benzile desenate realizate în cadrul Concursului internațional au fost prezentate și outdoor, în Piața Sfatului din Brașov. Din 27 ianuarie, bucureștenii se vor putea bucura de această expoziție la Biblioteca Națională a României.

Tema propusă de Festival, „Frica în Istorie”, a introdus momentele de cumpănă din istoria omenirii (războaie, epidemii, catastrofe naturale) în mediul artistic al benzii desenate. În cadrul Concursului internațional al Festivalului s-au duelat pentru cele șase mari premii 39 de benzi desenate istorice, cu 198 de planșe, realizate de 42 de autori din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia.

„Portofoliul de benzi desenate a fost dominat, și este de înțeles motivul, de subiecte inspirate din bolile care au ucis milioane de oameni (ciuma, gripa spaniolă, COVID-19), dar și de furia cu care omenirea s-a autodistrus prin războaie, regimuri dictatoriale și «psihoze colective». Unul dintre artiști și-a încheiat banda desenată întrebând ce frică ne este dat să trăim în viitorul apropiat. Apelul la istorie ne poate ajuta să imaginăm mai multe răspunsuri, dar pentru noi, respectând misiunea Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, în mod clar, trecutul rămâne timpul de cercetat pentru benzile desenate și unica sursă de inspirație și pentru tematicile edițiilor viitoare”, a caracterizat Nicolae Pepene, directorul Festivalului, lucrările care au concurat la această ediție.

De ce „Frica în Istorie”?

A răspuns la această întrebare tot istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și al Festivalului: „Trăim vremuri în care frica de moarte își arată supremația covârșitoare. Pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, tema morții a cuprins întreaga lume, trasând zi după zi caracteristicile spațiului public și chiar ale celui privat. Viața noastră s-a schimbat fulgerător, dramatic, înfricoșător. Frica de moarte a pus pentru mulți viitorul Lumii într-o nouă cumpănă. În contextul crizei actuale, confruntată cu șocul social, economic și cultural al pandemiei de COVID-19, recursul la partea întunecată a istoriei oferă înțelesuri și speranță. De aici și oportunitatea tematicii «Frica în Istorie» pentru ediția 2021 a festivalului nostru. În cartea sa despre frica în Occidentul Europei secolelor XIV-XVIII, istoricul Jean Delumeau a apreciat că «este timpul să nu ne mai fie FRICĂ de istorie». Îndemnul a fost și rămâne o cale de urmat și ediția 2021 a festivalului a demonstrat că istoria poate să fie «desenată» cu îndrăzneală, fără impregnarea cu lozinci propagandistice de tristă amintire”.

Toate benzile desenate realizate în cadrul Concursului pot fi văzute de bucureșteni în cadrul expoziției găzduite de Biblioteca Națională a României. Vernisajul expoziției va avea loc, joi, 27 ianuarie, începând cu ora 14.00.

Din primăvară, expoziția va fi itinerată și în alte mari orașe ale României.

272234097 2978319239055262 4742002691287593328 n jpg jpeg