E╚Öti colec╚Ťionar de viniluri? Uite 4 sfaturi despre cum s─â ├«╚Ťi ├«ntre╚Ťii pasiunea jpeg

E╚Öti colec╚Ťionar de viniluri? Uite 4 sfaturi despre cum s─â ├«╚Ťi ├«ntre╚Ťii pasiunea

Autor: advertorial

Cel mai vechi element de ├«nregistrare al muzicii, discul de vinil a revenit ├«n aten╚Ťia publicului, cu prec─âdere, ├«n aten╚Ťia audiofililor. Foarte popular p├ón─â ├«n anii ÔÇÖ80, c├ónd au ap─ârut CD-urile, vinilul este ast─âzi tot mai c─âutat, mai ales c─â ╚Öi tinerii au ├«nceput s─â fie atra╚Öi de aceast─â form─â de ├«nregistrare, drept urmare au ├«nceput s─â colec╚Ťioneze ╚Öi ei viniluri. 

Dezvoltarea tehnologiei, pe toate planurile, inclusiv ├«n industria muzical─â, a favorizat apari╚Ťia mai multor modalit─â╚Ťi de ascultare a muzicii, ├«ns─â claritatea ╚Öi redarea unor note ╚Öi acorduri subtile ce pot fi ├«nregistrate doar pe discuri de pick-up, precum ╚Öi lipsa diferitelor compresii aplicate ├«n cazul CD-urilor, i-a f─âcut pe tot mai mul╚Ťi s─â se ├«ndrepte spre sunetul analog. Exist─â mai multe tipuri de colec╚Ťionari, astfel c─â po╚Ťi ├«nt├ólni oameni ce au ├«nceput s─â colec╚Ťioneze viniluri ├«nc─â de c├ónd au devenit populare, sau po╚Ťi ├«nt├ólni colec╚Ťionari tineri, adolescen╚Ťi care tocmai acum ├«ncep s─â ├«╚Öi construiasc─â propria colec╚Ťie. 

 Indiferent de categoria de colec╚Ťionari din care faci parte, ├«╚Ťi prezent─âm c├óteva trucuri care s─â te ajute s─â ├«╚Ťi completezi colec╚Ťia cu vinilurile preferate, dar ╚Öi sfaturi despre cum po╚Ťi ├«ngriji ╚Öi organiza discurile.

1. De unde po╚Ťi cump─âra viniluri?

Discurile de vinil existente pe pia╚Ť─â pot fi ├«n format analog, acele viniluri vechi, ╚Öi discuri de vinil provenite din formatul digital. ├Än func╚Ťie de tipul de vinil pe care ├«l preferi, ai mai multe op╚Ťiuni din care s─â alegi atunci c├ónd dore╚Öti s─â cumperi viniluri. Cele mai multe viniluri ├«n format analog se g─âsesc ├«n anticariate, care pe l├óng─â c─âr╚Ťi, comercializeaz─â ╚Öi viniluri second-hand, pe care le po╚Ťi cump─âra fie online, de pe site-ul respectivului anticariat, fie din magazinul fizic al anticariatului. Vinilurile mai noi, care provin din formatul digital, pot fi achizi╚Ťionate din diverse magazine de muzic─â. Atunci c├ónd dore╚Öti s─â cumperi viniluri vechi, este indicat s─â te asiguri c─â acestea se afl─â ├«n coperta original─â ╚Öi nu prezint─â zg├órieturi pe suprafa╚Ťa discului. Majoritatea anticariatelor ├«╚Ťi pun la dispozi╚Ťie ╚Öi un pick-up la care po╚Ťi ├«ncerca vinilurile ├«nainte s─â le achizi╚Ťionezi. 

2. Cum po╚Ťi identifica formatul unui vinil?

Pe l├óng─â faptul c─â protejeaz─â discul de praf ╚Öi zg├órieturi, coperta unui vinil ├«╚Ťi ofer─â toate informa╚Ťiile necesare despre discul respectiv, inclusiv dac─â acesta provine din formatul digital ori este ├«n format analog. Sunt c├óteva genuri de muzic─â pe care este indicat s─â le ascul╚Ťi ├«n format analog, precum; blues, jazz, muzic─â clasic─â, pentru c─â acestea au anumite varia╚Ťii sonore ce se pot pierde prin compresia digital─â. Pentru genurile de muzic─â pop, rock ori electronic─â po╚Ťi achizi╚Ťiona ╚Öi viniluri care provin din format digital, ├«ntruc├ót acestea p─âstreaz─â, oricum, o calitate mai bun─â a ├«nregistr─ârii dec├ót CD-urile. ├Än general, vei g─âsi men╚Ťionat pe copera unui vinil dac─â este Analog sau Digital. 

3. Verificarea vinilului ├«nainte de achizi╚Ťionare

Dimeniunea ╚Öi viteza de redare a unui vinil sunt detalii foarte importante ├«ntruc├ót cu ajutorul lor vei putea seta ╚Öi pick-up-ul. A╚Öadar, exist─â discuri ├«n fomat LP (Long Play), acestea av├ónd 23 de minute pe fiecare fa╚Ť─â a discului. Au o dimenisune de 30 cm (12 inch) pe diagonal─â ╚Öi se pot asculta la 33 1/3 rota╚Ťii/minut. Un al doilea format este reprezentat de discurile de vinil single (o singur─â pies─â), care au o dimensiune de 17,5 cm (7 inch) ├«n diagonal─â, iar acestea se ascult─â la 45 de rota╚Ťii/minut. Astfel de detalii le vei g─âsi men╚Ťionate direct pe disc. 

Dac─â dore╚Öti s─â cumperi viniluri second-hand din anticariat trebuie s─â te asiguri c─â discul se afl─â ├«n coperta lui original─â ╚Öi c─â aceasta nu este deteriorat─â, s─â verifici ca discul s─â nu prezinte zg├órieturi profunde pe suprafa╚Ťa acestuia ╚Öi, de asemenea, s─â fie men╚Ťionate ╚Öi informa╚Ťiile despre rota╚Ťiile discului de vinil. 

4. Organizarea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea colec╚Ťiei de viniluri

vinils raft jpg jpeg

De╚Öi acestea par a fi confec╚Ťionate dintr-un material dur ╚Öi-╚Ťi dau impresia c─â sunt foarte rezistente, din contr─â, vinilurile sunt extrem de fragile. Acestea se pot zg├ória u╚Öor, iar dac─â sunt ╚Ťinute ├«ntr-un mediu apropiat de o surs─â de c─âldur─â, se pot deforma. A╚Öadar, pentru a avea o colec╚Ťie de viniluri c├ót mai bine ├«ntre╚Ťinut─â, asigur─â-te c─â vinilurile sunt p─âstrate ├«n coperta lor original─â ╚Öi sunt depozitate ├«n rafturi special concepute pentru ele. Discurile trebuie s─â fie a╚Öezate vertical ├«n rafturi, nu unele peste celelalte, pentru c─â se pot deforma din cauza greut─â╚Ťii. De asemenea, este foarte important s─â le ╚Ötergi constant de praf cu o c├órp─â moale. 

 Vinilurile reprezint─â unele dintre cele mai importante formate pe care este redat─â muzica, a╚Öadar, colec╚Ťionarea lor este un hobby deosebit. ├Än plus, aceast─â pasiune nu va necesita o investi╚Ťie foarte mare, pentru c─â anticariatul online T├órgul C─âr╚Ťii ├«╚Ťi ofer─â posibilitatea s─â cumperi o gam─â variat─â de viniluri, la pre╚Ťuri avantajoase, cu ajutorul c─ârora ├«╚Ťi po╚Ťi completa colec╚Ťia.