Ești colecționar de viniluri? Uite 4 sfaturi despre cum să îți întreții pasiunea
Cel mai vechi element de înregistrare al muzicii, discul de vinil a revenit în atenția publicului, cu precădere, în atenția audiofililor. Foarte popular până în anii ’80, când au apărut CD-urile, vinilul este astăzi tot mai căutat, mai ales că și tinerii au început să fie atrași de această formă de înregistrare, drept urmare au început să colecționeze și ei viniluri.
Dezvoltarea tehnologiei, pe toate planurile, inclusiv în industria muzicală, a favorizat apariția mai multor modalități de ascultare a muzicii, însă claritatea și redarea unor note și acorduri subtile ce pot fi înregistrate doar pe discuri de pick-up, precum și lipsa diferitelor compresii aplicate în cazul CD-urilor, i-a făcut pe tot mai mulți să se îndrepte spre sunetul analog. Există mai multe tipuri de colecționari, astfel că poți întâlni oameni ce au început să colecționeze viniluri încă de când au devenit populare, sau poți întâlni colecționari tineri, adolescenți care tocmai acum încep să își construiască propria colecție.
Indiferent de categoria de colecționari din care faci parte, îți prezentăm câteva trucuri care să te ajute să îți completezi colecția cu vinilurile preferate, dar și sfaturi despre cum poți îngriji și organiza discurile.
1. De unde poți cumpăra viniluri?
Discurile de vinil existente pe piață pot fi în format analog, acele viniluri vechi, și discuri de vinil provenite din formatul digital. În funcție de tipul de vinil pe care îl preferi, ai mai multe opțiuni din care să alegi atunci când dorești să cumperi viniluri. Cele mai multe viniluri în format analog se găsesc în anticariate, care pe lângă cărți, comercializează și viniluri second-hand, pe care le poți cumpăra fie online, de pe site-ul respectivului anticariat, fie din magazinul fizic al anticariatului. Vinilurile mai noi, care provin din formatul digital, pot fi achiziționate din diverse magazine de muzică. Atunci când dorești să cumperi viniluri vechi, este indicat să te asiguri că acestea se află în coperta originală și nu prezintă zgârieturi pe suprafața discului. Majoritatea anticariatelor îți pun la dispoziție și un pick-up la care poți încerca vinilurile înainte să le achiziționezi.
2. Cum poți identifica formatul unui vinil?
Pe lângă faptul că protejează discul de praf și zgârieturi, coperta unui vinil îți oferă toate informațiile necesare despre discul respectiv, inclusiv dacă acesta provine din formatul digital ori este în format analog. Sunt câteva genuri de muzică pe care este indicat să le asculți în format analog, precum; blues, jazz, muzică clasică, pentru că acestea au anumite variații sonore ce se pot pierde prin compresia digitală. Pentru genurile de muzică pop, rock ori electronică poți achiziționa și viniluri care provin din format digital, întrucât acestea păstrează, oricum, o calitate mai bună a înregistrării decât CD-urile. În general, vei găsi menționat pe copera unui vinil dacă este Analog sau Digital.
3. Verificarea vinilului înainte de achiziționare
Dimeniunea și viteza de redare a unui vinil sunt detalii foarte importante întrucât cu ajutorul lor vei putea seta și pick-up-ul. Așadar, există discuri în fomat LP (Long Play), acestea având 23 de minute pe fiecare față a discului. Au o dimenisune de 30 cm (12 inch) pe diagonală și se pot asculta la 33 1/3 rotații/minut. Un al doilea format este reprezentat de discurile de vinil single (o singură piesă), care au o dimensiune de 17,5 cm (7 inch) în diagonală, iar acestea se ascultă la 45 de rotații/minut. Astfel de detalii le vei găsi menționate direct pe disc.
Dacă dorești să cumperi viniluri second-hand din anticariat trebuie să te asiguri că discul se află în coperta lui originală și că aceasta nu este deteriorată, să verifici ca discul să nu prezinte zgârieturi profunde pe suprafața acestuia și, de asemenea, să fie menționate și informațiile despre rotațiile discului de vinil.
4. Organizarea și întreținerea colecției de viniluri
Deși acestea par a fi confecționate dintr-un material dur și-ți dau impresia că sunt foarte rezistente, din contră, vinilurile sunt extrem de fragile. Acestea se pot zgâria ușor, iar dacă sunt ținute într-un mediu apropiat de o sursă de căldură, se pot deforma. Așadar, pentru a avea o colecție de viniluri cât mai bine întreținută, asigură-te că vinilurile sunt păstrate în coperta lor originală și sunt depozitate în rafturi special concepute pentru ele. Discurile trebuie să fie așezate vertical în rafturi, nu unele peste celelalte, pentru că se pot deforma din cauza greutății. De asemenea, este foarte important să le ștergi constant de praf cu o cârpă moale.
Vinilurile reprezintă unele dintre cele mai importante formate pe care este redată muzica, așadar, colecționarea lor este un hobby deosebit. În plus, această pasiune nu va necesita o investiție foarte mare, pentru că anticariatul online Târgul Cărții îți oferă posibilitatea să cumperi o gamă variată de viniluri, la prețuri avantajoase, cu ajutorul cărora îți poți completa colecția.