Epidemiile care au afectat Sighi┼čoara ├«n trecut, scoase la lumin─â la Muzeul de Istorie jpeg

Epidemiile care au afectat Sighi┼čoara ├«n trecut, scoase la lumin─â la Muzeul de Istorie

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

├Än urma inventarului realizat la Muzeul de Istorie din Sighi┼čoara, dup─â ├«ncetarea activit─â┼úii cu turi┼čtii pe fondul pandemiei de coronavirus, muzeografii au scos la lumin─â c├óteva zeci de plan┼če apar┼úin├ónd doctorului Joseph Bacon, cel care a fost medic oficial al ora┼čului ┼či a ├«ntemeiat muzeul ├«n anul 1899, prin care se prezint─â ├«n detaliu modul ├«n care epidemiile au afectat locuitorii.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighi┼čoara, Nicolae Te┼čcul─â, a declarat, pentru AGERPRES, c─â exponatele inventariate sunt deosebit de valoroase prin informa┼úiile pe care le prezint─â ┼či vor face obiectul unei expozi┼úii viitoare, ├«ns─â numai dup─â ce ecourile pandemiei de coronavirus se vor stinge. 

ÔÇťMuzeul de Istorie din Sighi┼čoara a fost fondat, ├«n 1899, de c─âtre dr. Joseph Bacon. A fost medic al ora┼čului la ├«nceputul secolului XX, a fost un medic epidemiolog. Majoritatea scrierilor r─âmase de la el se refer─â la m─âsuri luate ├«mpotriva r─âsp├óndirii unor boli contagioase (ÔÇŽ) A avut o activitate marcant─â, pe l├óng─â muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas a mai contribuit la crearea unui alt muzeu, care se numea Muzeul Igienei, ├«nfiin┼úat ├«n 1912. Atunci Asocia┼úia Medicilor Sa┼či din Transilvania a creat acest muzeu, a fost organizat ├«n Sighi┼čoara ┼či a func┼úionat p├ón─â ├«n perioada celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. Avea peste 700 de plan┼če care con┼úineau statistici despre epidemiile care au fost ├«n Sighi┼čoara, ├«ncep├ónd cu epidemiile de cium─â, rata ├«mboln─âvirilor, periodicitatea bolilor, rata mortalit─â┼úii, rata celor vindeca┼úi, apoi continu─â cu celelalte boli care f─âceau ravagii ├«n perioada respectiv─â, holer─â, scarlatin─â, difterie ┼či anumite boli sociale, cum ar fi sifilisul sau alcoolismul. Ni s-au p─âstrat c├óteva zeci din aceste plan┼če ┼či din acest muzeu (ÔÇŽ) Parte din expozi┼úie va fi pe viitor, acum cu ocazia inventarierii pe care am f─âcut-o le-am luat la m├ón─â ┼či poate fi o tem─â de viitor pentru a vedea modul ├«n care ├«nainta┼čii no┼čtri s-au referit la boliÔÇŁ, a declarat Nicolae Te┼čcul─â.

image

Directorul Muzeului din Sighi┼čoara a ar─âtat c─â, la inventar, pe l├óng─â plan┼če au fost readuse la lumin─â ┼či c├óteva mulaje, realizate artistic, cu privire la modul ├«n care arat─â un pl─âm├ón bolnav de tuberculoz─â ┼či un pl─âm├ón normal sau cum arat─â un ficat afectat de consumul de alcool ┼či un ficat normal. 

ÔÇťP├ón─â la cel de-al Doilea R─âzboi Mondial muzeul atr─âgea turi┼čti, dar avea ┼či avea un rol didactic foarte clar ├«n ceea ce ├«nsemna ap─ârarea ├«mpotriva epidemiilor, care puteau afecta ora┼čul, regiunea ┼či ├«ntreaga lume. Dorim s─â le expunem din nou, dar s─â treac─â perioda aceasta mai critic─â, fiindc─â nu vrem s─â speriem lumea cu bolile trecutului. S-au p─âstrat trei mulaje ┼či c├óteva zeci de plan┼če din cele peste 700, dar e totu┼či o colec┼úie impresionant─â care se leag─â de colec┼úia noastr─â de istoria medicinei ┼či farmaciei pe care o avem prezentat─â ├«n expozi┼úia permanent─â din Turnul cu CeasÔÇŁ, a precizat Nicolae Te┼čcul─â. 

Potrivit acestuia, Muzeul Igienei a avut mai multe loca┼úii, ultima consemnat─â fiind ├«n cl─âdirea din Turnul cu Ceas, unde acum func┼úioneaz─â laboratorul de restaurare. 

De numele doctorului Joseph Bacon (n─âscut ├«n 27 martie 1857, decedat ├«n 31 ianuarie 1941) se leag─â pavarea str─âzilor din ora┼č, crearea unui sistem de scurgere a apei pluviale ┼či a apelor uzate ┼či tot de el se leag─â ┼či introducerea apei potabile ┼či a unui bazin de ap─â, func┼úional ┼či ast─âzi ├«n Cetatea Medieval─â ┼či care deserve┼čte mare parte din ora┼č. 

Muzeul de Istorie din Sighi┼čoara ┼či-a deschis por┼úile ├«n data de 24 iunie 1899, sub denumirea de ÔÇśAlt SchassburgÔÇÖ (Sighi┼čoara Veche), iar ├«ntre anii 1883-1925, Joseph Bacon a fost doctorul oficial al Sighi┼čoarei.