image

Editura Pro Universitaria: „Istoria Romei. Republica între regimurile politice personale și bătălia de la Actium (31 î.Cr.). Volumul III”, de Romulus și Aurelia Gidro

📁 Carte
🗓️ 28 august 2023

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Istoria Romei. Republica între regimurile politice personale și bătălia de la Actium (31 î.Cr.). Volumul III”, de Romulus și Aurelia Gidro, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia, organizat în parteneriat cu Editura Neverland. Detalii, aici.

„[...] Paradoxal, criza Republicii se manifestă într-o perioadă în care nivelul de trai în general este în creștere, fiind consecința, în mare parte, a capturilor de război și a numărului tot mai mare de sclavi, putându-se vorbi de o criză de creștere deoarece conducătorii sunt incapabili de a crea noi instituții și de a-și schimba mentalitatea în raport de noile realități. Această situație vine și confirmă întrebarea profetică a lui Cato: ce va deveni Roma când nu-i va fi frică de nicio altă putere statală? Problema pusă în discuție de către Cato a devenit pentru mai tinerii săi contemporani extrem de actuală cu atât mai mult cu cât guvernarea internă a statului roman s-a rezumat la păstrarea și, eventual, mărirea de către oligarhia conducătoare a privilegiilor uzurpate.

Criza care se arăta la orizont este determinată într-un mod decisiv nu atât de problemele politice, cât mai ales de chestiunile de natură economică și socială. [...] După bătălia de la Pydna (168 î.Cr.) și înfrângerea regelui macedonean Perseus, Roma a devenit cea mai puternică și temută republică și a intrat într-o eră de calm, ceea ce pentru un observator exterior neavizat ar fi presupus o perioadă de liniște, calm, belșug și prosperitate. Din păcate, pentru Roma și ai săi cetățeni lucrurile nu stăteau chiar așa deoarece expansionismul teritorial a determinat mutații esențiale în economie, în viața cotidiană, în mentalitatea conducătorilor politici și a urmașilor celor ce au îngenuncheat mândra Cartagină.

Roma, dintr-un simplu oraș-cetate a devenit capitala unui imens teritoriu, dar instituțiile romane nu erau pregătite pentru conducerea și administrarea unui astfel de imperiu. Cetățenii romani – muncitori, austeri atât material, cât și din punct de vedere al moravurilor – s-au trezit că trăiesc într-o cu totul altă lume ce le-a afectat în profunzime modul de viață, mentalitățile, rigorile spirituale, fără ca cetatea să le pună la dispoziție noi instituții și un nou cadru de dezvoltare [...]”. (Autorii)

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland.