image

Editura Neverland: „Mița Biciclista și alte femei fatale de altădată”, de Dan-Silviu Boerescu

📁 Istorie Urbană
🗓️ 12 mai 2022

Cea mai cunoscută „damă de companie” din prima jumătate a secolului trecut a fost, fără nicio urmă de îndoială, faimoasa Mița Biciclista. Născută în anul 1885 la Ditești, în Prahova, Mița, pe numele ei din acte, Maria Mihăescu, era fiica a unei spălătorese care lucra la un instalator neamț. La 14-15 ani a fost remarcată și luată cu voia ei „în începerea carierei de curtezană”, fiind, mai întâi, trimisă să învețe bunele maniere și să deprindă limbile străine de la sursă.

Ajunsă o tânăra cultă și educată la pension în străinătate, la Paris și Bruxelles, Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant cu nume sonor pe Regele Leopold al Belgiei.

Reîntoarsă în țară, a devenit cunoscută drept „Mița Biciclista” în anul 1898, când a fost văzută de ziaristul George Ranetti plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea că acesta era îndrăgostit de ea, dar, pentru că îl respingea, a poreclit-o „Mița Biciclista”, vrând să-i ironizeze apucăturile sportive, neobișnuite pentru acea vreme.

O altă extravaganță de-a Miței era și scăldatul în mare în costum de baie sumar, în perioada în care toată lumea bună care mergea în stațiunea Carmen Sylva (la Eforie Sud de azi, fostă și „Băile Techirghiol-Movila”) făcea baie în public acoperindu-se cu un halat sau alte veșminte pudice.

„A fost curtată de bărbați celebri precum Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga și chiar de Regele Ferdinand, despre care se știa că i-a făcut cadou casa care se află și astăzi în apropiere de Piața Amzei și care îi poartă și numele. Un alt rege, Manuel al Portugaliei, chiar ar fi vrut să o ia de nevastă. Dar marea ei pasiune a fost medicul legist Nicolae Minovici. Până la urmă, s-a căsătorit cu un general, pe care îl umilea constant, inclusiv trimițându-l... la cerșit pentru a-i face rost de bani. La bătrânețe, Mița Biciclista nu a mai rămas cu alte venituri decât chiria de pe urma casei dăruite de Regele Ferdinand. După naționalizarea imobilului, în timpul regimului comunist, a rămas și fără această sursă de încasări. A murit săracă, la 83 de ani, în 1968, într-o cămăruță din casa primită de la Rege...”. (Dan-Silviu Boerescu)

Volumul poate fi comandat, la preț special, din librăria online a Editurii Neverland.

Poți câștiga una dintre cele trei cărți „Mița Biciclista și alte femei fatale de altădată”, de Dan-Silviu Boerescu, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia. Detalii, aici.