image

Editura Neverland: „23 August. Adevărata istorie”, de Dan-Silviu Boerescu

📁 Carte
🗓️ 21 august 2023

De ce nu a fost lăsat Antonescu să încheie propriul armistițiu în condiții net mai bune decât cele obținute de Rege și Blocul Național Democrat? Cât de mult a fost influențat junele Mihai I de relația sa amoroasă cu Dolly Chrissolegos, presupusa agentă sovietică? 

De ce a fost predat Mareșalul comuniștilor și, implicit, sovieticilor și de ce Regele i-a refuzat grațierea? De ce a avut loc trădarea de la „Poarta Iașiului”, când frontul a fost prăbușit fără luptă? De ce s-a acceptat dezarmarea a 200.000 de ostași români și trimiterea lor în Siberia? De ce armistițiul a fost semnat – la Moscova! - abia pe 12 septembrie 1944, mult după 23 august?

Citește această carte-eveniment și află posibile răspunsuri la toate aceste întrebări! Volumul „23 August. Adevărata istorie”, de Dan-Silviu Boerescu, poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland.

Fragment: „[...] Nici istoricii și nici opinia publică nu s-au pus de acord asupra semnificației actului de la 23 august 1944: lovitură de stat a Regelui Mihai I (împotriva Mareșalului Antonescu, care era Conducătorul de facto al țării), realizată cu sprijinul unor lideri ai armatei (în frunte cu generalii Sănătescu și Rădescu), țărăniștilor lui Maniu, liberalilor lui Brătianu, social-democraților lui Titel Petrescu și comuniștilor de obediență sovietică reprezentați de Emil Bodnăraș («inginerul Ciaușu») și Lucrețiu Pătrășcanu, sinucidere politică națională, care ne-a oferit pe tavă sovieticilor (deși Churchill, în complicitate cu Stalin și Roosevelt, stabiliseră deja acest lucru, România fiind oferită URSS la schimb cu Grecia), sau, practic, ultima soluție de salvare de la disoluție a țării (în condițiile în care sovieticii reocupaseră cea mai mare parte a Basarabiei și forțau Prutul)? [...]”. (Autorul)

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „23 August. Adevărata istorie”, de Dan-Silviu Boerescu, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia, organizat în parteneriat cu Editura Neverland. Detalii, aici.