Expoziția „Philip de László: Master of Elegance”, organizată la Gainsborough’s House Museum (© Muzeul Național Peleș)

Două muzee din România, prezente într-o expoziție organizată la Gainsborough’s House Museum

Exponate din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș pot fi admirate în cadrul expoziției „Philip de László: Master of Elegance”, organizată la Gainsborough’s House Museum.

Expoziția este deschisă între 23 martie – 23 iunie 2024 la Gainsborough’s House Museum, Sudbury, Regatul Unit, informează un comunicat al Muzeului Național Peleș.

Deschisă în data de 23 martie a.c. și curatoriată de De Laszlo Archive Trust, expoziția prezintă cele mai impresionante și relevante opere realizate de Philip de László, unul dintre cei mai importanți portretiști ai primei jumătăți a secolului al XX-lea. În expoziție pot fi admirate picturi, dar și obiecte de patrimoniu, aparținând Colecției Regale britanice (împrumutate prin bunăvoința Majestății Sale, regele Charles al III-lea) și unor importante colecții publice și private din Marea Britanie și din străinătate, între care se numără cele ale Universității Cambridge, Arhiepiscopiei de Canterbury, Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș.

Expoziția „Philip de László: Master of Elegance”, organizată la Gainsborough’s House Museum (© Muzeul Național Peleș)

În anul 2024 se împlinesc 100 de ani de când Philip de László a realizat celebrul portret al Reginei Maria, astfel că organizatorii au dorit să marcheze atât acest moment, cât și rădăcinile britanice ale suveranei României. De aceea, în expoziție este prezent portretul pictat în anul 1924, în timpul vizitei Familiei regale române la Londra, alături de potretele realizate de virtuozul de Laszlo, membrilor Familiei regale britanice: regina-mamă Elisabeta, regina Elisabeta a II-a (în adolescență), precum și Alice de Battenberg, principesă a Greciei, mama principelui-consort Philip, duce de Edinburgh, toate aflate în posesia suveranului britanic.