image

Donații recente. Itinerar francez

Din data de 8 decembrie 2022, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită să vizitaţi expoziţia „Donații recente. Itinerar francez”. 

Evenimentul aduce în atenția publicului o serie de obiecte de patrimoniu care s-au alăturat colecției muzeului în ultimii ani și care provin din „Donația Marilena Hristea”, „Donația Delia și Radu Budeanu”, „Donația Marilena Borcescu” și „Donația Liliana-Sonia Sion”. Dorim să le mulțumim donatorilor pentru generozitatea acestui gest tot mai rar și deci cu atât mai lăudabil și încurajator. Conform dorinței lor, lucrările și obiectele donate au devenit accesibile unui public numeros și divers. 

Expoziţia este deschisă în perioada decembrie 2022  – februarie 2023, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. 

Preț bilet: 5 lei (tarif întreg) 

Expoziția propune publicului un itinerar vizual inedit, prin intermediul unor obiecte prețioase, hărți, gravuri, enciclopedii și atlase din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului XX, cu un conținut bogat și divers referitor la geografia, istoria, arta și cultura franceză. Acestea reușesc să dezvolte în mod coerent și armonios colecția muzeului și să îmbogățească patrimoniul cu obiecte valoroase. Alături de lucrările recent donate sunt expuse și câteva hărți din colecția de bază a muzeului, „Donația soților Adrian și Daniela Năstase”, pentru a evidenția imaginea unitară și sensul în care se dezvoltă patrimoniul MNHCV. 

Astfel, vizitatorii pot descoperi trasee atractive pe o inedită „Hartă gastronomică și rutieră a Franței” sau chiar pe harta „Ghidul călătorului în Franța”; pot admira file dintr-un atlas ilustrat ce prezintă diferitele departamente și teritorii, precum și hărți aflate în „La Grande Encyclopédie” de la finele secolului al XIX-lea.  

Expoziția este organizată de Biroul Patrimoniu al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.  

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro